Asielzoekers

Nog steeds ontvluchten duizenden mensen hun land vanwege oorlog, geweld, onderdrukking of vervolging.

In Nederland is een groot tekort aan plekken om deze mensen op te vangen. De gemeenteraad van Montferland heeft besloten om bij te dragen aan de oplossing hiervoor. We gaan opvang bieden aan 250 asielzoekers. Wij houden ons hiermee aan de wettelijke regels die op dit moment gelden. Op dit moment is er nog geen specifieke plek waar we deze 250 asielzoekers kwijt kunnen. Als daar meer informatie over is communiceren wij hierover.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een asielzoeker is een vluchteling, die asiel heeft aangevraagd om in Nederland te mogen blijven, omdat hij of zij niet meer veilig is in het eigen land en bescherming zoekt.

Een statushouder is een vluchteling die door de asielprocedure heen is gekomen, een verblijfsvergunning heeft gekregen en in Nederland mag blijven om een nieuw leven op te bouwen. Dit betekent dat hij of zij deel gaat uitmaken van onze samenleving en ook recht heeft op woonruimte en onderwijs.

De Spreidingswet zorgt ervoor dat er meer opvangplekken komen en dat vluchtelingen meer en eerlijk verspreid door Nederland kunnen wonen. Elke gemeente wordt verplicht om een aantal asielzoekers op te nemen, afhankelijk van de grootte en de welvaart van de gemeente. Doet een gemeente dat niet, dan wijst het Rijk een plek aan waar de opvang komt. Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de Spreidingswet in te willen trekken. De gemeenteraad van Montferland wil vasthouden aan de afspraken die in de Spreidingswet staan voor Montferland, ook als het nieuwe kabinet deze wet intrekt. Dat betekent dat we een plek gaan zoeken voor 250 asielzoekers.

Asielzoekers ontvluchten vaak oorlog, vervolging, geweld of andere ernstige bedreigingen in hun thuisland. Het gaat om medemensen die in nood zijn, en die we daarom hulp bieden. Veel landen, waaronder Nederland, hebben internationale verdragen hierover ondertekend, zoals het Vluchtelingenverdrag uit 1951. Deze verdragen verplichten landen om mensen die bescherming zoeken tegen vervolging, oorlog of geweld niet terug te sturen en hen bescherming en opvang te bieden. In Nederland hebben we wetgeving die hierop is gebaseerd. In de wet is de procedure voor het verwerken van asielaanvragen en het tijdelijk opvangen van asielzoekers tijdens deze periode vastgelegd. 

Nee. Asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen worden gekoppeld aan een gemeente in Nederland. Zij gaan naar die gemeente toe om te wonen. De asielzoekers die in de opvang in Montferland verblijven kunnen dus niet automatisch in de gemeente Montferland blijven.