Beschut werk - informatie voor werkgevers
Wat is beschut werk?
Beschut werk is een betaalde baan in een beschermde werkomgeving. Het is bedoeld voor mensen die door een (lichamelijke, verstandelijke of psychische) arbeidsbeperking niet in een reguliere baan kunnen werken.
Deze mensen hebben een aangepaste werkplek en begeleiding nodig. Aanpassingen zijn bijvoorbeeld fysieke aanpassingen in de werkomgeving, splitsen van taken of aanpassingen in de manier van werkbegeleiding, werktempo of het aantal te werken uren.
Het gaat om mensen die alléén onder aangepaste omstandigheden in een beschutte werkomgeving kunnen werken.
Waarom beschut werk?
Werk is belangrijk. Om mee te doen in de samenleving, maar ook voor sociale contacten, eigenwaarde en zelfstandigheid. Werknemers beschut werk zijn erg gemotiveerd om te werken. Ze willen heel graag en weten ook dat ze hulp of begeleiding nodig hebben. Als deze werknemers aan het werk zijn, voelen ze zich vaak ontzettend trots.
Neemt u een werknemer beschut werk in dienst? Dan draagt u bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en een inclusieve maatschappij. U biedt deze werknemer de kans zich te ontwikkelen, daar voldoening uit te halen en te ervaren echt mee te tellen in de maatschappij.
Loonwaarde
Werknemers beschut werk hebben allemaal een loonwaarde. Voor het ontbrekende deel krijgt u loonkostensubsidie. Beschut werk is niet per definitie eenvoudig repeterend werk. Dat een werknemer een indicatie beschut werk heeft, zegt alleen iets over de begeleiding en/of aanpassingen die nodig zijn. Als dit geregeld is, kan de werknemer goed functioneren.
Wat kunt u van de gemeente verwachten?
U krijgt als werkgever een vergoeding voor de geboden werkbegeleiding en/of werkplekaanpassing. Dit bedrag wordt jaarlijks door het Rijk vastgesteld.
De duur van de begeleiding is zo lang als de werknemer bij u aan het werk is.
Wij houden contact met de werknemer en met u. Als er iets aan de hand is, dan denken we graag met u of de werknemer mee. Om ervoor te zorgen dat de werknemer kan blijven werken. Als het nodig is om een voorziening in te zetten, dan onderzoeken we welke voorziening het meest passend is.
Wij zorgen voor de betaling van de loonkostensubsidie en de vergoeding voor werkbegeleiding.
Wat wordt van u als werkgever verwacht?
De werknemer heeft veel begeleiding nodig bij het werk, of er zijn veel aanpassingen nodig. De loonwaarde is geen norm voor beschut werk. De begeleiding en de taak- en werkplekaanpassingen die nodig zijn wel. U kunt hierbij denken aan aangepaste werktijden, één afgebakende taak uitvoeren binnen een proces, een prikkelarme werkplek, het altijd beschikbaar zijn van een begeleider of een aanpassing aan het gebouw.
Wilt u een werknemer beschut werk in dienst nemen? Of wilt u een gesprek over beschut werk met ons? Neem daarvoor contact op met Alice Engelen, accountmanager arbeidsbemiddeling, via (0316) 291 522 en a.engelen@montferland.info of neem contact op met Marjon Peet, jobcoach, via (0316) 291 389 en m.peet@montferland.info.
Wat houdt de begeleiding bij beschut werk in?
Dagelijkse begeleiding
Werknemers in een beschutte werkomgeving hebben veel begeleiding nodig. Dit kan gaan om zowel begeleiding op de werkplek als begeleiding gericht op de specifieke gedragskenmerken en talenten van de werknemer. De werkgever draagt hiervoor de verantwoordelijkheid.
We verwachten dat de begeleider bij de werkgever:
- een Harrie training, mentorwijs of iets vergelijkbaars heeft gevolgd;
- inhoudelijke aanwijzingen en werkinstructies geeft;
- de werknemer coacht en begeleidt tijdens de uitvoering van het werk. De coaching is gericht op het verbeteren en vergroten van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en productiviteit;
- het gedrag van de werknemer beschut werk monitort en indien nodig bijstuurt;
- contact opneemt met de jobcoach van de gemeente bij terugval, incidenten of andere belangrijke ontwikkelingen.
Jobcoaching
Naast de dagelijkse begeleiding is ook jobcoaching onderdeel van de begeleiding van de werknemer. Dit heeft als doel om de zelfredzaamheid en de loonwaarde van de werknemer te ontwikkelen. De jobcoach onderhoudt de contacten met het (in)formele netwerk van de werknemer. Maar alleen als dit voor het functioneren van de werknemer noodzakelijk is. Op deze manier kunnen problemen thuis die op de werkvloer doorwerken, worden opgepakt. En kan de werknemer zich weer concentreren op het werk.
De werkgever kan een eigen jobcoach in dienst hebben. Als de werkgever geen jobcoach in dienst heeft, levert de gemeente een jobcoach. De werkgever krijgt een vergoeding voor de geleverde werkbegeleiding.
Hoogte en duur vergoeding voor werkbegeleiding
De werkgever krijgt een vergoeding voor de geboden werkbegeleiding en/of werkplekaanpassing. Dit bedrag wordt jaarlijks door het Rijk vastgesteld.
Vanaf januari 2024 betalen we maximaal een bedrag van € 8.254,58 per persoon per jaar.
De duur van de begeleidingsvergoeding is zo lang als de werknemer bij u aan het werk is onder de regeling beschut werken.
Wanneer de jobcoaching niet door de werkgever wordt geleverd, gaat een deel van het genoemde bedrag naar de organisatie die de jobcoaching levert.
Arbeidsverhouding
De werknemer beschut werk is in dienst is bij de werkgever of een detacheringsbureau. De werknemer krijgt loon en heeft verder alle rechten en plichten als iedere andere werknemer.
Loonkostensubsidie
U kunt een loonkostensubsidie ontvangen als de werknemer niet in staat is het minimumloon te verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen de vastgestelde loonwaarde en het minimumloon. Wanneer u de werknemer meer betaalt dan het minimumloon, komt het meerdere deel voor uw rekening.
Minimaal eens per drie jaar wordt de loonwaarde gemeten. Soms is het nodig vaker te meten. Dit is afhankelijk van de ontwikkelmogelijkheden van de werknemer. Wanneer iemand langere tijd hetzelfde werk doet en zich hierin ontwikkelt, kan de loonwaarde omhoog gaan, waardoor de subsidie afneemt. De loonkostensubsidie kunt u aanvragen bij de gemeente. Neem daarvoor contact op met Alice Engelen, accountmanager arbeidsbemiddeling, via (0316) 291 522 en a.engelen@montferland.info of neem contact op met Marjon Peet, jobcoach, via (0316) 291 389 en m.peet@montferland.info.
No risk polis
De no-riskpolis biedt dekking tegen het risico van loondoorbetaling bij ziekte. Wanneer de werknemer beschut werk ziek wordt, kunt u een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
Ziekmelding doorgeven aan UWV
Op het moment dat de werknemer ziek wordt, geeft u dit binnen 6 weken door aan het UWV en geeft u aan dat de no-riskpolis geldt.
Overige gemeentelijke voorzieningen
Als u speciaal voor de werknemer beschut werk aanpassingen aan de werkplek moet doen, kunt u daar mogelijk een vergoeding voor krijgen. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente.
Overige informatie
Beschut werk ten opzicht van de banenafspraak
Voor werknemers die onder de banenafspraak vallen kunt u ook loonkostensubsidie en eventueel een vergoeding voor begeleiding ontvangen. Toch zijn er een aantal verschillen:
Baan met doelgroep indicatie | Beschut werk | |
Duur vergoeding begeleiding/Jobcoaching | In principe 3 jaar | Zo lang de werknemer bij u in dienst is |
Hoogte vergoeding 2024 | Jaarlijkse afbouw | Geen afbouw van vergoeding max. € 7.000,00 p.p per jaar (vanaf 24/31 uur) aan begeleidingskosten |
Soort begeleiding | Intensiteit jobcoaching varieert van 3 uur per maand tot 7 uur per maand | Begeleiding door een directe college op de werkvloer en individuele begeleiding vanuit de gemeente naar behoefte |
No risk | ✅ | ✅ |
Quotumwet | ✅ | ❌ |
Loonkostenvoordeel | ✅ | ❌ |
Lage-inkomensvoordeel tot 31-12-2024 beschikbaar | ✅ | ✅ |