Diefstal/inbraak

Gelegenheid maakt de dief, geef inbrekers geen kans!

Een deur of raam intrappen, een cilinder afbreken en een deur openen door flipperen, hengelen via de brievenbus of door een gaatje te boren… Het zijn beproefde methoden om in te breken. Ook een babbeltruc of insluiping komen veel voor. Een inbraak is zo gepleegd (een gemiddelde inbraak duurt dertig seconden), maar in veel gevallen ook eenvoudig te voorkomen. Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak. Geef inbrekers geen kans!

Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Lopen er mensen in de wijk die zich verdacht gedragen en een overmatige interesse hebben in bepaalde woningen? Schakel dan de politie in via 112. Let op uiterlijke kenmerken en waar ze naartoe gaan, de politie kan dan gerichter op zoek gaan. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Bent u op straat en hebt u geen pen of papier bij u: maak dan een notitie in uw telefoon, inclusief datum en tijd. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, een inbreker heeft immers slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken.

Kritisch kijken

Denk niet ‘Een inbraak overkomt mij niet’. Uw huis vertoont waarschijnlijk meer zwakke plekken dan u denkt. Kijk eens kritisch rond in uw eigen huis. Een openstaand raampje, een slecht sluitende achterdeur. Ouderwetse of te eenvoudige sloten en sluitingen van ramen en deuren (het zogenaamde hang- en sluitwerk) – al die zaken nodigen verkennende inbrekers uit om het maar eens te proberen. Zorg daarom voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG 2 sterren met R. Een donkere omgeving van het huis zorgt voor een andere mogelijkheid. Want uit de praktijk blijkt dat er drie factoren zijn waar inbrekers een enorme hekel aan hebben en die afschrikken: licht, lawaai en lang werk. Voorzie uw huis dus van (buiten)lampen met sensors. Plaats goed zichtbaar moderne sloten.

Gelegenheid maakt de dief

Wist u dat verreweg de meeste inbraken gepleegd worden door een gelegenheidsdief? Geef die dief geen kans! Laat bijvoorbeeld uw afvalcontainer niet buiten staan. De dief kan de afvalcontainer als opstapje gebruiken om een tuin of een woning binnen te gaan. Als u hem niet binnen kunt zetten, zet hem dan met een slot vast op een plek waar het geen kwaad kan.

Zorg er verder voor dat uw woning rondom voldoende verlicht is en dat bij (voor)deuren en ramen geen hoge beplanting staat. Hiermee voorkomt u dat inbrekers eenvoudig en ongezien uw woning kunnen openen en betreden. Laat ook geen waardevolle spullen in het zicht staan. En laat ook nooit weten hoelang u weg bent (bijvoorbeeld met een briefje op de deur, op het antwoordapparaat of via sociale media zoals Facebook en Twitter). Een andere tip is om buitenverlichting te gebruiken met een bewegingssensor. Een inbreker houdt er niet van om in het licht gezet te worden.

inbraak, woninginbraak, inbrekers

Woninginbraak

U komt thuis en er blijkt bij u ingebroken te zijn, of u ligt te slapen en een inbreker slaat zijn slag. Dit laat vaak diepe sporen na. Er zijn spullen gestolen, maar erger nog u voelt zich niet meer veilig in uw eigen huis. U kunt zelf veel doen om de kans op diefstal te verkleinen. In dit artikel geven we u een aantal tips hoe u dat kunt doen.

Preventietips ter voorkoming van woninginbraak

  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Goed deurbeslag beschermt uw sloten tegen afbreken (van buitenaf) en heeft geen schroeven aan de buitenkant;
  • Sluit altijd alle deuren en ramen, vergeet vooral niet een w.c. raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Draai daarbij de sloten altijd in het nachtslot;
  • Beveilig ook de bovenverdieping van de woning. Vooral als de inbreker makkelijk naar de ramen van de bovenverdieping kan klimmen;
  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten;
  • Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen;
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos);
  • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft;
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers;
  • Vermeld niet op bijv. social media dat u met vakantie (of afwezig) bent;
  • Geef de woning een bewoonde indruk als u er niet bent.  Laat bijv. koffiekopjes op tafel staan of de krant liggen, sluit een paar lampen (ook op de bovenverdieping) en uw radio op een tijdschakelaar aan;
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting;
  • Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg;
  • Koopt u nieuwe apparatuur, zet de verpakkingsdoos dan niet opzichtig bij het oud papier. Daders kunnen daaraan zien dat er kostbare spullen in huis aanwezig zijn.