In gesprek met wethouder Henk Groote
"In het leger leer je wat samenwerken betekent"
Hij was jarenlang veroordeeld tot de oppositiebankjes. Henk Groote (66) van Lijst Groot Montferland beet zich als een tijger vast in de onderwerpen, die in de gemeenteraad werden besproken. Zijn scherpe blik leverde aan de andere kant van het politieke speelveld best wel eens frustraties op. Vorig jaar veranderde het politieke veld plotseling en kwam Groote op het wethouderspluche terecht. “Ik moet toegeven dat het me enorm goed bevalt.”
Henk Groote verhuisde op zijn vijfde vanuit het Drentse Hoogeveen naar Doetinchem. Zijn toenmalige vriendin en huidige echtgenote Anita nam hem mee naar ’s-Heerenberg. “Daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is hier gemoedelijk. We hebben gewoond in De Hangaarts, vanouds Lengel en nu alweer heel wat jaren in ’s-Heerenberg. Het bevalt me hier.”
Henk Groote heeft een verleden als beroepsmilitair. Ruim veertig jaar was hij in dienst van de Koninklijke Landmacht. “Ik werkte op verschillende afdelingen en ben ook uitgezonden naar Afghanistan. Ik heb daar veel meegemaakt. Of ik daardoor veranderd ben? Jazeker. Ik kan relativeren. Ik zie mensen zich in de supermarkt druk maken over een leeg schap. Doe even rustig, denk ik dan.”
Zijn jarenlange werk voor het Ministerie van Defensie heeft hem veel gebracht, beseft hij. “Het leger heeft een wij-cultuur. In het leger leer je wat samenwerken betekent. Als je je collega niet kunt vertrouwen, heb je bij defensie niet lang meer te leven in een crisissituatie. Dat is er bij mij ingestampt en daardoor heb ik veel vertrouwen in de mensen waarmee ik samenwerk. Ik denk dat dit in mijn wethouderschap ook zichtbaar wordt. Er waren mensen die twijfels hadden over dit voormalige raadslid, die plotseling wethouder werd. Maar ik ben helemaal niet autoritair, wat mensen soms van militairen verwachten. We doen het samen en volgens mij verloopt de samenwerking met de mensen om me heen heel goed.”
Meer vrijheid
In 2014 zwaaide Henk Groote vervroegd af. “Dat noemden ze functioneel leeftijdsontslag. Ik kreeg ruimte om andere dingen op te pakken. Ik heb als oproepmedewerker gewerkt voor een groot tentenbedrijf, waarvoor ik tenten opbouwde. Daarnaast verzorgde ik een aantal jaren overledenen. In mijn omgeving vielen er mensen weg. Heel verdrietig. Ik vond het mooi en bijzonder hoe overledenen werden verzorgd en afgelegd. Een bekende vroeg me of ik dat ook wilde doen en daar heb ik ja op gezegd. Ik vond het dankbaar werk.”
Na zijn vervroegde pensionering kreeg Henk Groote meer tijd voor zijn gezin. “Ik ben getrouwd met Anita, we hebben een dochter Michelle en een kleindochter Ivy. Prachtig. We wonen in de kern van ’s-Heerenberg. Iedere dag wandel ik vier keer met onze twee honden Sunny en Jasper. Bijvoorbeeld over de Plantage achter het kasteel. Dat is genieten hoor!”
Als geboren Drenth, is Henk Groote inmiddels goed ingeburgerd in Montferland. Hij voetbalde bij Doetinchem en VVL en is lid van de Heemkundekring en wielerclub RTC De Grenslandrijders. Het jaarlijkse carnaval gaat ook niet aan de familie Groote voorbij. “Wij lopen altijd mee met de optocht van d'Olde Waskupen. Prachtig. Het carnaval, de optocht. We genieten met volle teugen. Ook van de voorbereiding. Ik ben prins Carnaval geweest en vond het prachtig om het feest samen met de hele stad te vieren. Ik geniet dan met volle teugen, maar kan ook genieten van mensen die het gewoon ergens naar de zin hebben. Wat dat betreft woon ik in een mooie gemeente waar veel gebeurt. Kijk naar ons rijke verenigingsleven. Dat is de smeerolie van onze samenleving. Ik ben trots om in zo’n gemeente wethouder te mogen zijn.”
