Gratis sneltesten voor Nederlandse grenspendelaars

Nederlandse grenspendelaars kunnen een afspraak voor een gratis coronasneltest inplannen bij testlocaties die aangesloten zijn bij Chayns. De bij Chayns aangesloten testlocaties hebben besloten de testservices tot nader order ook gratis voor bezoekers uit buurlanden aan te bieden.

Via de website van Chayns meld je je aan met je contactgegevens of social media account. Vervolgens kun je direct een testafspraak bij een locatie in jouw buurt inplannen. De website is ook in het Nederlands beschikbaar.

Bij controles aan de grens, wanneer je onderweg bent naar de Duitse testlocatie, is het voldoende de gemaakte afspraak op de mobiele telefoon te laten zien. Na afname van de test ontvang je binnen 15-30 minuten het digitale testcertificaat en kun je je reis voortzetten.

Uitzonderingen op de testplicht:

  • Doorreizigers (door NRW resp. Nederland);
  • Personen die beroepshalve grensoverschrijdend personen, producten of goederen transporteren als ze minder dan 72 uur in NRW vertoeven;
  • Officiële delegaties aan de Luchthaven Keulen/Bonn;
  • Veiligheidsdiensten in interventiesituaties;
  • Gegronde specifieke gevallen op aanvraag bij de bevoegde Geneeskundige Dienst.

Bijzonderheden voor grenspendelaars/grensgangers (= personen die
regelmatig minstens één keer per week voor hun beroep, studies of opleiding vanuit hun woonplaats de grens oversteken):

  • De test mag (in plaats van 48 uur) maximaal 72 uur vóór het binnenreizen afgenomen geweest zijn. Dat betekent: Binnen één normale werkweek volstaan twee testafnames.
  • Wie de test bij het binnenreizen niet heeft laten afnemen, kan deze ook onmiddellijk na het binnenreizen laten afnemen. Dat betekent: De testplicht kan ook nagekomen worden doordat de test op de werkplaats/in het opleidingscentrum meteen na aankomst (zelftest onder toezicht met bevestiging) of onmiddellijk in een testcentrum afgenomen wordt.
  • Ouders of andere personen die minderjarigen met de personenauto naar/aan de school/de werkplaats/het opleidingscentrum brengen/afhalen en onmiddellijk terugkeren, hebben geen testplicht. Bijzonderheden voor personen die regelmatig minstens twee leer per week grensoverschrijdend naaste verwanten bezoeken Seite 2 von 2 (eerstegraads familieleden, echtgenoten, levenspartners, kinderen op grond van gedeeld hoederecht of omgangsrecht): De test mag (in plaats van 48 uur) maximaal 72 uur vóór het binnenreizen afgenomen geweest zijn. Dat betekent: Binnen zes dagen volstaan twee testafnames. Registratieplicht bij het binnenreizen van Duitsland vanuit Nederland op www.einreiseanmeldung.de.

Uitzonderingen (= geen registratieplicht):

•    Doorreizigers (door NRW resp. Nederland)
•    Verblijven van maximaal 24 uur (in NRW resp. in Nederland)
•    Officiële delegaties aan de Luchthaven Keulen/Bonn