Grond afgraven en verplaatsen

Algemeen

Alle werkzaamheden waarbij grond, zand of aarde wordt aangevoerd, afgevoerd, toegepast of opgeslagen noemen we 'grondverzet'. Dit kan variëren van het uitgraven van een vijver, afgraven van de toplaag ten behoeve van natuurontwikkeling, het ophogen van een weiland tot het uitvoeren van een bodemsanering. In veel gevallen is voor het grondverzet een melding op grond van het besluit bodemkwaliteit noodzakelijk. Wanneer aan de regels van de nota bodembeheer wordt voldaan mag grond en bagger zonder bodemonderzoek worden hergebruikt.

Hoe het werkt

Het melden van grondverzet is alleen van toepassing voor bedrijfsmatig grondverzet. Dus een grondverzetbedrijf, grondbank of aannemer (ook een particulier die een aannemer inhuurt).

Een bodemkwaliteitskaart is een kaart waarin het beheersgebied (regio Achterhoek waartoe de gemeente Montferland behoort) is ingedeeld in meerdere zones met een 'vergelijkbare bodemkwaliteit'. Die zones zijn in eerste instantie gebaseerd op de historie van een gebied. Gebieden met eenzelfde historie hebben in het algemeen een vergelijkbare bodemkwaliteit. Vervolgens is statistiek toegepast op basis van de bodemonderzoeken in ons bodeminformatiesysteem. Aan de hand van de verkregen gegevens is de actuele bodemkwaliteit per zone bepaald.

De bodemkwaliteitskaart bevat twee zones van vergelijkbare kwaliteit, te weten: ‘Wonen’ en ‘Overig’.

De bodemkwaliteitszone ‘Wonen’ omvat het gebied met de oude dorpskernen en woonwijken die voor 1970 zijn gebouwd;
In de bodemkwaliteitszone ‘Overig’ liggen de buitengebieden en de nieuwbouwwijken.
Voor beide zones is een ontgravingkaart en een toepassingskaart beschikbaar voor zowel de boven (0 – 0,5 m) als de ondergrond (0,5 m – 2.0 m). Voor de wegen en de waterpartijen gelden aparte regels. Wanneer aan de regels van de Nota bodembeheer wordt voldaan mag grond en bagger zonder bodemonderzoek worden hergebruikt.

Ten minste 5 werkdagen voor de voorgenomen grondtoepassing dient het grondverzet te worden gemeld bij Meldpunt Bodemkwaliteit van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Meldpunt Bodemkwaliteit zorgt voor het doorsturen van de melding grondverzet naar de gemeente Montferland.

Hoe lang het duurt

Meldpunt Bodemkwaliteit van Rijkswaterstaat Leefomgeving zorgt voor het doorsturen van de melding grondverzet naar de gemeente Montferland. De melding moet minimaal 5 werkdagen voor de uitvoering van de werkzaamheden zijn ingediend.

Binnen 5 werkdagen ontvangt u bericht van de gemeente.

Goed om te weten

Een burger van de gemeente Montferland die met eigen middelen grond verzet, hoeft geen melding te doen bij het Meldpunt Bodemkwaliteit. Bijvoorbeeld als u bij de bouw van een erker 3 m3 grond vrij krijgt en deze grond zelf afzet, hoeft u geen melding te doen aan het Meldpunt Bodemkwaliteit. U bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de grond.

Voor bedrijven die minder dan 50 m3 grond verzetten, is ook geen melding noodzakelijk bij het Meldpunt bodemkwaliteit. Al het andere grondverzet dient gemeld te worden bij het meldpunt bodemkwaliteit. Hergebruik van niet schone grond dient ook gemeld te worden bij het Meldpunt Bodemkwaliteit.

Bijlagen

Voor de ‘Nota Bodembeheer Regio Achterhoek’ en de ‘Bodemkwaliteitskaart Regio Achterhoek’ verwijzen wij u naar de website van de Omgevingsdienst Achterhoek. Hier staat ook een toelichting hoe u de nota en kaart kunt raadplegen.