Inburgeren

Algemeen

Bent u een statushouder of gezinsmigrant? Dan moet u waarschijnlijk inburgeren. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stuurt u een brief waarin staat of u moet inburgeren en vanaf welke datum. Bent u inburgeringsplichtig geworden op 1 januari 2022 of daarna? Dan valt u onder de nieuwe inburgeringswet en gaat de gemeente u helpen om uw inburgering te halen. Op deze pagina vind u daarover meer informatie.

Hoe het werkt

Wanneer u in de gemeente woont, gaat uw inburgering starten. U wordt uitgenodigd voor een kennismaking door een werkcoach inburgering. Dit is een medewerker van de gemeente Montferland die u gaat ondersteunen bij de inburgering en het vinden van betaald werk in Nederland. U gaat samen met uw werkcoach een plan maken voor uw inburgering. Dit plan noemen we het Plan Inburgering en Participatie (PIP). Als de gemeente uw PIP heeft gemaakt, krijgt u een brief van DUO. In de brief staat wanneer uw inburgeringsperiode officieel begint en wanneer u klaar moet zijn. In totaal heeft u 3 jaar de tijd om in te burgeren.

Om een passende PIP te maken voor u, doorloopt u samen met uw werkcoach een aantal stappen. U gaat een leerbaarheidstoets maken en u gaat in gesprek met uw werkcoach over uw opleidingsachtergrond, werkervaringen en toekomstperspectieven. Na het afronden van deze stappen, gaan we kijken welke inburgeringsroute het beste bij u past. De inburgeringswet bevat 3 verschillende routes die allen tot een inburgeringsdiploma leiden: B1-route, Onderwijsroute en Z-route. Binnen elke route worden taallessen voor u geregeld en worden er activiteiten ingezet die u helpen bij het inburgeren. Afhankelijk van de route moet u examen doen om uw inburgeringsdiploma halen.

Naast taallessen en activiteiten, krijgt u ook een aantal verplichte trainingen aangeboden: het Participatieverklaringstraject (PVT), Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) en de Wegwijstraining. Het verschilt per inburgeringsroute welke trainingen u moet volgen. Tijdens de trainingen leert u over de normen en waarden in Nederland. Ook leert u over financiĆ«le zaken en over de werkcultuur in Nederland. 

Wat u nodig hebt

  • Uw identiteitsbewijs en dat van uw eventuele partner;
  • Bewijs van uw verblijfsstatus;
  • Bewijs van uw burgerservicenummer en van uw eventuele partner;
  • Bewijzen van uw opleidings- en arbeidsverleden.

Goed om te weten

U bent verplicht om in te burgeren als u:

  • Een verblijfsvergunning hebt;
  • Een religieus beroep hebt (bijvoorbeeld dominee, pastor, imam of rabbijn);
  • Lesgeeft in godsdienst of levensbeschouwing.

Gezinsmigranten

Bent u gezinsmigrant? Dan gelden er voor u andere regels. U bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van taallessen en de financiering hiervan. U krijgt wel een werkcoach toegewezen, maar deze heeft voor u vooral een adviserende rol met betrekking tot de inburgering. De werkcoach gaat wel met u kijken naar (betaald) werk. 

Als gezinsmigrant kunt u misschien een lening krijgen om uw inburgeringslessen te betalen. Deze lening vraagt u aan bij DUO. DUO kijkt naar het inkomen van u en uw partner en beslist dan of en hoeveel u mag lenen. Met uw DUO-lening kunt u een cursus volgen en uw examens betalen. De lening moet u terugbetalen. Meer informatie over de inburgering en een DUO-lening vindt u op de website van DUO of op de website 'Ik wil inburgeren'.

De meeste mensen doen een cursus op een taalschool. De gemeente Montferland adviseert u een inburgeringscursus te volgen bij een taalschool met een blik op werk keurmerk. U kunt ook zelfstandig leren voor de examens en bent niet verplicht om lessen te volgen bij een taalschool.

Ontheffing of verlenging van uw inburgering

Misschien kunt u uw inburgering niet of niet op tijd halen. Bijvoorbeeld door problemen met uw gezondheid of andere problemen. De gemeente kijkt samen met u of u meer tijd (verlenging) of ontheffing kunt krijgen. Als u ontheffing krijgt hoeft u (onderdelen van) uw inburgering niet te doen.

Klaar met inburgeren

Als u alle onderdelen van de inburgering heeft gehaald bent u klaar met uw inburgering. Gefeliciteerd, u krijgt een inburgeringsdiploma of een inburgeringscertificaat!