Duurzaam wonen

Eén van de categorieën in de Klimaatagenda is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Door te investeren in het energiezuinig maken van bestaande woningen kan veel energie worden bespaard, waardoor er minder energie (duurzaam) hoeft worden opgewekt. Daarnaast levert een goed geïsoleerde woning ook extra wooncomfort op en gaat de energierekening omlaag.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw eigen woning te verduurzamen? Uw huis misschien zelfs helemaal energieneutraal maken? Dan kunt u terecht bij het Agem Energieloket. Bijvoorbeeld voor tips over energiebesparing, duurzame energieopwekking en het aanvragen van subsidies en leningen.  In het kopje subsidies en leningen vindt u een handig overzicht van de mogelijke opties. 

Inspiratie

U kunt op vele manieren inspiratie op doen over hoe u zelf aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Achterhoekse Duurzame Huizenroute waarbij eigenaren van duurzame woningen, bedrijven of andere locaties hun deuren openstellen en hun kennis en ervaringen delen met geïnteresseerden. Dit jaar vindt deze digitaal plaats op 7 november.

Daarnaast organiseert de gemeente thematische avonden. Op 8 oktober 2020 vindt u de volgende bijeenkomst, een energiemarkt voor bewoners. Hierin wordt uitgelegd hoe u uw woning kunt verduurzamen, welke middelen u kunt gebruiken en welke instanties u kunnen helpen. Vanaf 18:30 kunt u de markt bezoeken bij Meulenvelden (Waverlo 11, 6942 RG Didam) om 19.00 uur en om 20.00 uur is er een informatiesessie. Dit zijn twee dezelfde informatiesessies. U moet zich in verband met de huidige coronamaatregelen aanmelden via www.montferland.info/energiemarkt2020. Geef hierbij aan welke informatiesessie u eventueel wilt volgen (19.00 uur of 20.00 uur).

Subsidies en leningen voor woningeigenaren

Om het verduurzamen van uw woning te bekostigen, kunt u gebruik maken van diverse subsidies en leningen. De gemeente werkt hierin samen met het Agem Energieloket. Het energieloket is te bereiken via energieloket@agem.nl of (0314) 820 360. Een overzicht van de subsidies en leningen vindt u op de pagina ‘Verduurzaam uw huis’: