Informatie opvragen of Woo-verzoek
Algemeen
Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het doel van de Woo is om informatie openbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Zo krijgen burgers inzicht in het handelen van de gemeente. Sommige informatie staat al op onze website. Voor informatie die wij nog niet online hebben staan, kunt u een verzoek tot openbaarmaking doen. Dit heet een informatieverzoek. Als deze informatie niet alleen voor eigen gebruik is, heet dit een Woo verzoek.
Wat het is
Veel overheidsinformatie is al openbaar. Deze informatie kunt u online bekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving via de website van Overheid bekijken.
Staat de informatie die u zoekt nog niet online? U kunt dan het beste een informatie- of Woo verzoek indienen. Het verschil tussen een informatieverzoek en een Woo-verzoek is het doel van het verzoek. Als u informatie wilt opvragen voor eigen gebruik, kunt u het beste een informatieverzoek indienen. Als u publieke informatie wilt opvragen, kunt u het beste een Woo-verzoek indienen. Hieronder leest u een uitgebreide beschrijving.
Twijfelt u? U kunt dan het beste contact opnemen met onze Woo-contactpersoon via tel. (0316) 291 391.
Bij een informatieverzoek gaat het om het opvragen van:
- gegevens of documenten voor eigen gebruik, die je bijvoorbeeld nodig hebt voor een bezwaar of klacht. Een persoonlijk dossier kan hier ook onder vallen.
- algemene informatie (inlichtingen) zoals bij een persvraag of een burgerbrief.
Voor het indienen van een bezwaarschrift of klacht gelden andere procedures. Meer informatie vindt u hier:
Links
Bij een Woo-verzoek gaat het om het opvragen van:
- Informatie over een bestuurlijk onderwerp. Dat betekent een onderwerp waarvoor de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders of gemeentelijke ambtenaren verantwoordelijk voor zijn.
- Informatie, documenten en gegevens die wij in ons bezit hebben.
- Informatie die wij niet eerder openbaar hebben gemaakt.
Hoe het werkt
U kunt uw informatie- of Woo-verzoek indienen via bovenstaande groene knop 'Verzoek indienen'. U kunt in het formulier kiezen voor inloggen met DigiD óf handmatig uw gegevens invullen.
U kunt uw verzoek ook telefonisch (via de Woo contactpersoon) of schriftelijk indienen. U kunt het verzoek richten aan het betrokken bestuursorgaan van de gemeente. Meestal is dat het college van burgemeester en wethouders (Bergvredestraat 10, 6942 GK in Didam). U hoeft daarbij niet uit te leggen waarom u om de informatie vraagt, maar dat mag natuurlijk wel. In uw verzoek moet staan:
- dat het om een Woo-verzoek gaat en dat u openbaarheid van stukken wilt;
- over welk onderwerp u informatie wilt ontvangen en over welke periode;
- hoe u deze wilt ontvangen (bij voorbeeld per e-mail of per post);
- uw contactgegevens;
- denk aan het ondertekenen van uw brief met uw handtekening.
Hoe lang het duurt
We nemen binnen 4 weken na ontvangst van uw verzoek een beslissing. De termijn kunnen we eventueel met 2 weken verlengen. Als uw verzoek omvangrijk is nemen we contact met u op om te overleggen over de afhandeltermijn. Als we positief op uw Woo-verzoek beslissen, krijgt u de informatie toegestuurd. Soms is er een reden om gevraagde informatie niet of maar gedeeltelijk toe te sturen. Bijvoorbeeld als er persoonsgegevens in staan of een andere weigeringsgrond van toepassing is.
Als er naar verwachting ook andere personen betrokken zijn bij het Woo-verzoek, dan gelden er andere termijnen. We moeten de andere personen die betrokken zijn dan namelijk vragen om een zienswijze. Daar krijgt u schriftelijk bericht van.
Goed om te weten
Er zijn geen kosten verbonden aan het indienen van een informatieverzoek of Woo-verzoek. Wel kunnen er bijvoorbeeld kosten in rekening gebracht worden voor het maken van kopieën.
Wij kunnen uw verzoek beter behandelen als u de reden geeft van uw verzoek. Hoe preciezer uw verzoek, hoe beter wij u kunnen helpen. U bent echter niet verplicht om een reden aan te geven.