Integrale Vroeghulp
Integrale Vroeghulp is hulp die ingezet wordt als er zorgen of vragen zijn over de ontwikkeling of het gedrag van kinderen tussen 0 en 7 jaar oud.
Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over kinderen die achterblijven in gedrag. Denk hierbij aan kinderen die in hun eigen wereldje lijken te leven en waarbij informatie niet goed binnen lijkt te komen, een kind dat geen oogcontact maakt, een kind dat zichzelf niet goed kan vermaken, niet speelt met andere kinderen of plotseling erg boos of angstig kan worden. Het kan ook zijn dat de spraak- en taalontwikkeling achterblijft of dat kinderen juist heel erg voor lopen in hun ontwikkeling en dat ouders daar vragen over hebben.
Als u denkt dat Integrale Vroeghulp u verder kan helpen, kunt u contact opnemen met het Sociaal Team Jeugd. Drie medewerkers van het Sociaal Team Jeugd werken als trajectbegeleiders voor Integrale Vroeghulp. Zij zullen u als ouder ondersteunen gedurende het proces.
Hoe werkt Integrale Vroeghulp?
Een trajectbegeleider van het Sociaal Team Jeugd komt bij u thuis en verzamelt informatie over uw kind en uw gezinssituatie. Tijdens het traject kan er, met uw toestemming, informatie opgevraagd worden bij betrokken organisaties en kan er een intake vragenlijst ingevuld worden. Soms wordt er kort gefilmd in de thuissituatie en op de peuterspeelzaal, kinderopvang of op school. Daarna wordt de verzamelde informatie, met uw toestemming, besproken met een team van deskundigen. Bijvoorbeeld een arts, een gedragswetenschapper en een maatschappelijk werker. Vaak is het mogelijk om als ouder bij deze bespreking te zijn. U kunt dan meedenken over wat uw kind nodig heeft. Het team kan u dan adviseren, maar stelt geen diagnose.
Het team van deskundigen maakt samen met u een plan van aanpak. Hierin staat wat en wie uw kind kunnen helpen bij zijn/haar ontwikkeling. Samen met uw trajectbegeleider van het Sociaal Team Jeugd zet u dit plan van aanpak in gang.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team.