Kindermishandeling en huiselijk geweld
Soms komt een kind in gevaar door verwaarlozing of mishandeling. Dan is het thuis onveilig voor het kind. Is het bij u thuis niet veilig? Of heeft u het vermoeden dat een kind in uw omgeving verwaarloosd of mishandeld wordt?
Neem dan contact op met Veilig Thuis Noord Oost Gelderland/Gelderland Midden via hun website of via telefoonnummer (0800) 2000 (gratis en altijd bereikbaar). Zij beoordelen wat er moet gebeuren. De veiligheid van het kind en het gezin staan centraal.
Verkeert u in psychische of medische nood? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Een overzicht van de huisartsenposten vindt u op de website van 'Onze Huisartsen'.
Geen spoed, wel politie? Kijk dan op de website van de politie.
Crisissituaties ten aanzien van kinderen
Is er een crisis situatie waarbij u direct hulp wilt? Aarzel dan niet en bel met de Spoedeisende Zorg van Jeugdbescherming Gelderland: (0900) 99 555 99 (gratis en altijd bereikbaar).
Jeugdbescherming
Is er sprake van een onveilige situatie in een gezin? Bij ernstige problemen in een gezin kan er verplicht hulp ingezet worden bij de opvoeding van het kind. De kinderrechter kan hiervoor een maatregel voor kinderbescherming (jeugdbeschermingsmaatregel) opleggen. Dit gebeurt alleen als er geen andere oplossing mogelijk is. Deze maatregel kan verschillende vormen hebben:
- Een ondertoezichtstelling (OTS) waarbij u verplicht hulp en ondersteuning krijgt bij het opvoeden van uw kind(eren);
- Een gezag beƫindigende maatregel (voogdij) waarbij u het gezag over uw kind verliest.
Als er zorgen zijn over het veilig opgroeien van kinderen, wordt er eerst geprobeerd om samen met het gezin te werken aan een oplossing voor de problemen. Het sociaal netwerk en hulpverlening kan het gezin hierbij helpen. Accepteert het gezin of het kind de geboden hulp niet, dan zal er een jeugdbeschermingstafel (JBT) gepland worden. Hierbij zijn alle betrokkenen, zoals ouders, netwerk, hulpverlening en gemeente, aanwezig. Tijdens deze JBT kan besloten worden de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek te laten doen.
De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt of de ontwikkeling van het kind ernstig in gevaar is. Als dit het geval is, dan kan de Raad voor de Kinderbescherming een verzoek voor een jeugdbeschermingsmaatregel indienen bij de kinderrechter. De kinderrechter beslist of een jeugdbeschermingsmaatregel nodig is. Als een jeugdbeschermingsmaatregel nodig is, wordt deze uitgevoerd door een gecertificeerde instelling.
Meer informatie
U kunt voor meer informatie terecht op de website van Jeugdbescherming Gelderland. Hier kunt u ook ervaringsverhalen van ouders en kinderen lezen.