Kunst aan de keukentafel succesvol in Montferland

Een kunstactiviteit thuis bij 55+ers, gefinancierd door het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie. Dat is Kunst aan de keukentafel in Montferland, uitgevoerd door de Gruitpoort. Het gaat eenzaamheid onder ouderen tegen èn geeft de lokale kunst en cultuur meer bekendheid. Wat de leerbaarheid van 55+ers in Montferland vergroot.

Afbeelding

Kunst aan de keukentafel

Fotografen: Links: Ronald Falke. Rechts: Heike Engel.

Dit project is eerder al succesvol uitgerold in Bronckhorst, daar namen 65 mensen deel, ieder met hun eigen wensen. Van een muziekinstrument bespelen tot schilderen en van textiel bewerken tot portrettekenen.

Maatwerk

Op basis van de wensen en interesses van deelnemer op kunstgebied wordt een plan gemaakt. Bij dit plan wordt een vrijwilliger of kunstenaar gezocht die ook bij de deelnemer past. Als het kan wordt iemand uit dezelfde gemeente gekozen, dat zorgt voor een extra klik tussen deelnemer en kunstenaar. Vervolgens komen ze drie keer samen bij de deelnemer thuis.

Succesverhalen

Een mevrouw (78) had een prachtige piano in huis, waar ze al 25 jaar niet meer op speelde. Ze was benieuwd of muziek nog een rol kon gaan spelen in haar leven. Door Kunst aan de Keukentafel kreeg ze drie lessen en sindsdien speelt ze weer!

Een dame van 83 had nog nooit getekend, ze dacht niet dat ze het kon. Toch probeerde ze het met Kunst aan de Keukentafel, en nu heeft ze er veel plezier aan.

Project in coronatijd

Kunst aan de Keukentafel gaat in deze tijd gewoon door, mits de deelnemers zich daar prettig bij voelen. Er worden voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het dragen van een mondkapje, handschoenen en afstand houden. Het is belangrijk om dit in coronatijd te blijven doen, want juist nu moeten we eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Onderzoek

Op dit moment wordt onderzocht wat het effect van culturele interventies is op mensen met langdurige zorg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Leyden Academy, VU Medisch Centrum en Windesheim en loopt in 2020. Ook het project kunst aan de keukentafel doet mee aan het onderzoek. Wat uniek is aan dit project is dat het bij mensen thuis plaatsvindt en dat deelnemers heel bewust gekoppeld worden aan een, bij hen passende, kunstenaar.

Deelnemen aan Kunst aan de keukentafel

Hebt u zin om iets nieuws op te pakken in deze tijd waarin we juist weer meer aan huis gekluisterd zijn? U kunt uzelf opgeven voor Kunst aan de keukentafel via De Gruitpoort, www.degruitpoort.nl. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het project. U kunt ook bellen naar 0314-340943.