Leerlingen Liemers College actief als jongerenadviseurs voor gemeente Montferland

Hoe kan een boerenbedrijf zich voorbereiden op toekomstige uitdagingen? Met deze vraag gingen leerlingen van het Liemers College aan de slag. Op donderdag 20 juni presenteerden ze vol enthousiasme hun creatieve ideeën aan hun opdrachtgever: gemeente Montferland.

Gemeente Montferland zet zich in om de natuur, het landschap en de boerenbedrijven in de regio voor de toekomst te behouden. Veel boerenbedrijven staan voor verschillende uitdagingen, zoals regelgeving en klimaatverandering. Daarnaast is grond schaars en duur en willen we ook betaalbaar voedsel.

Aan de slag!

Om deze uitdagingen aan te pakken, vroeg de gemeente Montferland leerlingen van het Liemers College om advies. Want jongeren kijken met een andere blik naar vraagstukken dan volwassenen. En dat kan frisse en creatieve ideeën opleveren. Ideeën waar misschien nog niet eerder aan is gedacht. Het Jongeren Adviesbureau van het IVN* bracht iedereen samen en organiseerde alles.  
De leerlingen gingen het veld in en brachten werkbezoeken aan verschillende boerenbedrijven: Eilokaal, Edaphon, melkveehouderij Koster en varkenshouderij Krüs. Ook volgden ze een gastles van Karolien Hupkes van de Land- en Tuinbouw Organisatie. Met alle opgedane kennis en ervaringen werden plannen ontwikkeld voor een vergelijkbaar boerenbedrijf. 

Presentatie aan de jury

Op donderdag 20 juni was de eindpresentatie op het bedrijf van de familie Koster. Wethouder Marije Eleveld was bij de opening: “Het is belangrijk om de hulp van jongeren te gebruiken. Het is immers ook hun toekomst en leefomgeving, en jongeren hebben vaak een frisse kijk op wat er allemaal mogelijk is.”

Twee winnaars

De jury koos niet één maar twee winnaars. De eerste winnende groep stelde voor om erf en directe omgeving van een (varkens)boerderij biodiverser te maken. Met bloemen en nestkasten voor uilen. Het verbouwen van voer voor de varkens zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. En het installeren van zonnepanelen die automatisch met de zon meedraaien. 

De tweede winnende groep bedacht een langetermijn oplossing. Zij hadden zich verdiept in de hoge kosten voor het boerenbedrijf. Deze groep stelde voor om het aantal dieren langzaamaan te verminderen en meer producten lokaal te verkopen voor een eerlijke, goede prijs. Dit zou voldoende inkomsten opleveren voor de boeren om gezonde keuzes voor hun bedrijf te kunnen maken.

Door meerdere groepen leerlingen werd voorgesteld dat boeren meer moeten samenwerken om kosten te besparen. en dat boeren vaker burgers en politici zouden kunnen uitnodigen op hun bedrijf om zo meer te leren over voedselproductie en van dichtbij de uitdagingen van boeren leren kennen.

De gemeente was blij met de adviezen en kan dat vervolgens meenemen in de gesprekken met de boeren. Over ontwikkelingen in de landbouw en bij het samenstellen van de Omgevingsvisie.

* Het Jongeren Adviesbureau van IVN betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij allerlei vragen over natuur en duurzaamheid. 

Afbeeldingen