Nieuwe Nederlanders

De gemeente huisvest al jaren nieuwkomers in de gemeente. Dit zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen voor minimaal 5 jaar en mogen hier wonen, werken en naar school. Zij hebben dus een verblijfsstatus. Op deze pagina staat meer informatie over ondersteuning van nieuwe Nederlanders.

U kunt Nederlander worden door geboorte of erkenning, door adoptie, door optie en naturalisatie.

Nederlander worden door optie

Als u hier geboren bent of hier sinds uw 4e verjaardag woont, kunt u zodra u meerderjarig bent opteren voor het Nederlanderschap. Dat kan ook als u 65 jaar of ouder bent en hier al lang woont. Zo zijn er een vijftiental mogelijkheden om via optie de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen.

Tevens moet u ook aan andere voorwaarden voldoen. Optie is een snelle en eenvoudige procedure om Nederlander te worden. Meer informatie over de optieprocedure en de voorwaarden krijgt u bij de gemeente en via IND.nl.

Kosten

Bij het indienen van het verzoek bij de gemeente moet u meteen de kosten betalen. U moet deze kosten zelf betalen, u krijgt ze niet vergoed. En u krijgt het geld niet terug als de IND het verzoek afwijst of als u later uw verzoek intrekt. Een overzicht van de kosten vindt u op IND.nl. De IND past de kosten jaarlijks aan.

Nederlander worden door naturalisatie

Komt u niet in aanmerking voor de optieprocedure, dan kunt u een verzoek om naturalisatie bij de gemeente doen. Deze procedure duurt minimaal 1 jaar. U kunt om naturalisatie verzoeken als u aan alle voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • U hebt het inburgeringsexamen gehaald en u hebt een verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk verblijfsdoel, en
  • U woont minimaal 5 jaar in Nederland (of u bent hier minimaal 3 jaar met een Nederlander gehuwd of samenwonend).

De medewerker van de gemeente bekijkt samen met u of u aan de voorwaarden voldoet en welke documenten u moet overleggen.

De gemeente stuurt uw verzoek met een advies van de burgemeester naar de IND. De IND onderzoekt of u Nederlander kunt worden. De gemeente heeft hier dus geen enkele invloed op.
U vindt meer informatie over de naturalisatieprocedure en de voorwaarden op IND.nl.

Naturalisatieceremonie

De naturalisatieceremonie is een feestelijke bijeenkomst die gaat over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Het is het laatste onderdeel van de naturalisatie- en optieprocedure.
Bent u 16 jaar of ouder, dan bent u verplicht aan deze ceremonie deel te nemen. Daar legt u de verklaring van verbondenheid af en krijgt u het besluit van verlening van Nederlanderschap. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl.

Kinderen naturaliseren

Woont u in Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten, dan kunt u tegelijk met uw aanvraag voor naturalisatie ook een aanvraag voor mede-naturalisatie van uw kinderen doen. Dat is goedkoper dan apart.

Kosten

Bij het indienen van het verzoek bij de gemeente moet u meteen de kosten betalen. U moet deze kosten zelf betalen, u krijgt ze niet vergoed. En u krijgt het geld niet terug als de IND het verzoek afwijst of als u later uw verzoek intrekt. Een overzicht van de kosten vindt u op IND.nl. De IND past de kosten jaarlijks aan.

Moet u inburgeren?

Meedoen in Nederland is gemakkelijker als u ingeburgerd bent. U weet dan wat de Nederlandse gewoontes zijn. U kunt praten met de mensen in uw buurt. U kunt werk zoeken of een beter betaalde baan zoeken.

Brief van DUO of van de gemeente

Als u een brief van DUO of van de gemeente hebt gekregen dat u inburgeringsplichtig bent, moet u het inburgeringsexamen behaald hebben binnen de termijn die in de brief genoemd wordt. U kunt er het beste maar meteen mee beginnen, want u riskeert een boete als u niet op tijd voor het examen geslaagd bent. De gewone voorbereidingstijd op het inburgeringsexamen is geschat op ongeveer 600 uur. Volgt u een cursus van de gemeente, dan moet u die afmaken.

Geen inburgeringsplicht?

Ook al hoeft u niet in te burgeren, het is vaak wel verstandig om een inburgeringscursus te volgen. U moet ingeburgerd zijn voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en als u Nederlander wilt worden.

Aantoonbaar voldoende ingeburgerd

Misschien bent u al goed ingeburgerd. Woont u al 10 jaar onafgebroken in Nederland? En hebt u hier meer dan 5 jaar werk gehad? En bent u goed in Nederlands? Dan hoeft u misschien helemaal geen inburgeringsexamen te doen. U kunt dan een ontheffing vragen aan DUO. U vindt het formulier voor de ontheffingsaanvraag op inburgeren.nl. U hebt ook een werkgeversverklaring nodig. Voordat u een ontheffing krijgt, moet u eerst een gesprek hebben met DUO. Dit gesprek kost €90. Na het gesprek beslist DUO of u een ontheffing krijgt.

Vrijstelling

Hebt u al een Nederlands diploma? Of doet u een opleiding in het Nederlands? Dan hoeft u misschien 1 examen of meerdere examens niet te doen. U krijgt dan vrijstelling. Dit geldt ook voor scholieren. U vindt het formulier voor vrijstelling op inburgeren.nl. DUO beslist of u een vrijstelling krijgt.

Begeleiding nieuwe Nederlanders

In de gemeente Montferland worden de nieuwkomers begeleid door Stichting Welcom. De nieuwkomer wordt ondersteund met onder andere het inschrijven bij de gemeente, het regelen van een uitkering en alles wat daarmee samenhangt; het inrichten van de woning samen met de kringloopbedrijven; het aanmelden voor de inburgering en het eventueel het aanmelden van kinderen bij de kinderdagopvang en scholen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie hierover of een afspraak maken voor naturalisatie op optie? Neem dan telefonisch contact op met afdeling Publiekszaken via tel. (0316) 291 375.