Hitte
In Nederland hebben we steeds meer te maken met extreme hitte. Een hittegolf kijkt niemand tegenwoordig meer van op. Als het heet is, is het belangrijk om meer aandacht te hebben voor mensen die niet goed voor zichzelf (kunnen) zorgen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen. Bij deze groepen kan hitte sneller leiden tot gezondheidsproblemen. Het Nationaal Hitteplan helpt om dat zoveel mogelijk te voorkomen.
Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwingssysteem. Het RIVM informeert organisaties en (zorg)professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte. Zij kunnen daar rekening mee houden in de ondersteuning van en omgang met kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen ongemakken en gezondheidsproblemen door hitte verminderd en waar mogelijk voorkomen worden. Als het Nationaal Hitteplan actief is, geldt deze oproep voor iedereen: zorg voor elkaar en met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en jonge kinderen.
Wanneer is het Nationaal Hitteplan actief?
Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte of extreem hoge temperaturen wordt verwacht. Het RIVM spreekt van 'aanhoudende hitte' als er verwacht wordt dat de maximumtemperatuur minimaal 4 dagen achter elkaar boven de 27 °C komt.
Wat moet u doen als het extreem warm wordt in Montferland? Meer informatie vindt u in onderstaande bijlage.
Tip! Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat u ook extra aandacht besteedt aan uw huisdieren. Lees meer op de website van de Dierenbescherming.
Keep it cool!
Als u denkt aan energie besparen, denkt u waarschijnlijk het eerst aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen. Tijdens warme zomers kunt u uw huis met een aantal simpele aanpassingen koeler houden. Zo bespaart u ook nog op uw energierekening!