Dieren
Bij de gemeente komen regelmatig vragen binnen over dieren in nood. Bijvoorbeeld over dode of aangereden huisdieren en wilde dieren. Ook komen er vragen binnen over loslopende of zwervende dieren. Wat moet u doen? Bij wie kunt u het melden?
Ongedierte
Ongediertebestrijding
De gemeente Montferland houdt zich niet bezig met ongediertebestrijding (zoals de bestrijding van ratten of wespen) in woningen of gebouwen van particulieren. Hiervoor bent u als eigenaar zelf verantwoordelijk.
Is er sprake van overlast van ratten in de openbare ruimte? Meld dit dan via ons digitale meldingsformulier.
Wespen en hornaars
De gemeente Montferland bestrijdt wespen en hoornaars enkel en alleen op gemeentegrond. Op het moment dat wij een melding ontvangen, beoordelen wij of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Als er sprake is van een gevaarlijke situatie, geven we T&R Ongediertebestrijding de opdracht om te bestrijden.
Wanneer het gaat om een nest in een bosplantsoen, of een veilige invliegroute (dan vliegen de wespen en/of hornaars niet tegen mensen aan), dan is er geen sprake van een gevaarlijke situatie en laten we het nest met rust.
Mishandelde/verwaarloosde dieren
Bel de dierenpolitie via telefoonnummer 144. Zij zijn 24/7 bereikbaar. Lees meer over de dierenpolitie op de website van de politie.
Huisdieren
Chippen
Door uw hond of kat te chippen en juist te registreren is de kans groter dat deze met u herenigd wordt bij vermissing. Het chippen en juist registreren van honden is in Nederland verplicht. Voor katten geldt (nog) geen verplichting om het dier te chippen. Het is wel aan te raden.
Vermiste en gevonden huisdieren, zwervende huisdieren
Huisdieren die vermist zijn, kunt u melden bij Amivedi via tel. (088) 006 3307 of via de website van Amivedi. U kunt ook contact opnemen met de Dierenambulance Achterhoek. Het is mogelijk dat de dierenambulance de zwervende hond of kat naar de Dierenambulance Achterhoek in Dinxperlo heeft gebracht. Zij zijn bereikbaar via tel. (085) 064 0530 en info@dierenambulance-achterhoek.nl.
Onbekende huisdieren die u zwervend aantreft of anderszins in nood, kunt u melden bij de dierenambulance via tel. (085) 064 0530.
Dode en gewonde huisdieren
U bent zelf verantwoordelijk voor het wegbrengen van uw overleden of gewonde huisdier. Ziet u een voor u onbekende dode/gewonde hond of kat in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden bij de dierenambulance via tel. (085) 064 0530.
Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier:
- Tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance via tel. (085) 064 0530;
- Laten begraven of cremeren;
- Begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 cm diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
Wilde dieren
De gemeente ruimt dode dieren die in het wild leven niet op. De kadavers kunnen in de natuur achterblijven en vervullen een rol in de voedselketen. Meer informatie vindt u op de website van Dood doet leven.
Uitzonderingen zijn gewonde of dode reeën, wilde zwijnen, herten, dassen of vossen. Wanneer u een van deze dieren aantreft, moet u dit melden bij de politie via tel. (0900) 8844.
Dode vogels/dieren
Vogels kunnen besmet zijn met de vogelgriep. Heeft u 1 of meerdere dode wilde vogels gevonden? Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via het online meldingsformulier Meld een dood dier. Bij het DWHC kunt u alleen een melding doen over wilde vogels. Het DWHC ruimt de dode dieren niet op. Op de website van het DWHC vindt u een schema waarin u per situatie kunt zien waar u de gevonden vogel kunt melden.
Opruimen dode vogels/dode kleine wilde dieren
Op uw eigen terrein moet u deze zelf opruimen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen uw handen.
Ligt het dier op een andere plek dan op uw balkon of in uw tuin? Neem dan contact op met de eigenaar van deze plek.
- Lokale weg: Neem contact op met de gemeente.
- Oppervlaktewater water: Waterschap Rijn en IJssel, tel. (0314) 639369.
- Rijkswater of (auto)snelweg: Bij gevaarlijke situaties (groot dier op snelweg), bel 112. Niet urgente situaties kunt u melden bij Rijkswaterstaat via tel. (0800) 8002. Op de website van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over het doen van een melding via Twitter of hun contactformulier.
- Langs het spoor: neem contact op met ProRail via tel. (0800) 77 67 245.
Hobbydieren/weidedieren
Is uw hobby- of weidedier dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac, via tel. (0900) 9221. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag verbrand worden in een speciaal huisdierencrematorium. Een hobby- of weidedier mag niet worden begraven op eigen terrein.