De omgevingsvisie ‘Ons Mooie Montferland’
Gemeente Montferland presenteert hierbij de Omgevingsvisie.
De Omgevingsvisie is een plan waarin we als gemeente beschrijven hoe we de fysieke leefomgeving willen vormgeven. De fysiek leefomgeving is alles waar u woont, werkt of recreëert, en alles waar u buiten tegenaan of overheen kunt lopen. Dit plan heeft de gemeente niet zomaar gemaakt, hiervoor hebben we met veel mensen gesproken. We hebben inwoners gevraagd, mensen die actief zijn in verenigingen, actieve mensen in wijkraden, ondernemers en natuurlijk raadsleden.
In het dagelijkse leven moet u zich aan veel regels houden. En tegelijkertijd verandert er ook heel veel. Dan is het best verleidelijk om steeds nieuwe regels te maken die op dat moment goed voelen of passen bij de situatie. Mensen kunnen bijvoorbeeld moeilijk een nieuw huis vinden. Dus is het bouwen van huizen een logische beslissing, maar als er dan opeens overal huizen staan en we komen erachter over 15 jaar dat we toch wel erg weinig groengebied over hebben krijgen we misschien spijt. Veranderingen in het weer zorgen ervoor dat we vaker droogte, warmte of harde regenbuien krijgen. En we moeten ons best doen om de natuur te beschermen. Daarom is het belangrijk een idee te hebben waar we als gemeente naar toe willen werken. Want beslissingen die we vandaag nemen kunnen veel gevolgen in de toekomst. Daarover is dus nagedacht in een omgevingsvisie. Dat plan noemen we de omgevingsvisie en dat plan is niet tot in detail uitgewerkt. Wel hebben we keuzes gemaakt, zodat we als gemeente met de goede dingen bezig gaan.
In de omgevingsvisie beschrijven we welke keuzes we gaan maken en wat we willen bereiken als gemeente, hoe en waar willen we wonen en leven. Wat willen we wel, en wat juist niet? Daarbij kijken we ver in de toekomst, in sommige gevallen wel tot 2050. Hoe kunnen we samen met inwoners en ondernemers ervoor zorgen onze gemeente nog mooier te maken? De omgevingsvisie geeft de richting die we hiervoor zouden moeten gaan, het vertelt ons niet hoe het precies moet gebeuren. De omgevingsvisie helpt om uiteindelijk de echte plannen en regels te maken die op dat moment gaan gelden. In de omgevingsvisie maken we veel keuzes. We zetten hieronder de belangrijkste keuzes op een rij:
1. We kiezen voor leefbaarheid
We vinden het fijn dat inwoners met veel plezier samen leven, wonen en werken in Montferland. Dat komt omdat ze vaak goed onderling contact hebben in hun dorp of buurt, en er verenigingen zijn om bij aan te sluiten. Dit willen we graag zo houden. Daarom willen we openbare gebouwen, straten en parken zo inrichten, dat mensen elkaar daar kunnen blijven ontmoeten. Ook denken we als gemeente graag mee als een vereniging een plek zoekt om bij elkaar te komen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de supermarkt of de dokter goed bereikbaar is, ook op de fiets of lopend. Zo zetten we ons ervoor in dat iedereen kan meedoen in Montferland.
2. We kiezen voor groen en duurzaamheid
We hebben in onze gemeente prachtige natuur. Dat ziet u in het bos, maar ook tussen de weilanden. We willen dat iedereen daarvan kan genieten, en dat het door de hele gemeente te vinden en bereikbaar is. Daarom vinden we het belangrijk dat bij elk bouwproject aandacht is voor groen. Dit betekent dat als u gaat bouwen, de gemeente toch groen terug wil zien. Dan vragen we u bijvoorbeeld om het planten van meer bomen of het aanbrengen van een groen dak. Dit helpt namelijk ook om woonwijken beter geschikt te maken voor het veranderende weer. We vinden dit erg belangrijk, en gaan hier dus hard mee aan de slag.
3. We kiezen voor een mooi buitengebied
We hebben een prachtig buitengebied in de gemeente. Daar werken boeren, maar genieten inwoners, toeristen en andere mensen ook van de rust en de ruimte. Dat willen we graag zo houden. Daarom helpen we boeren waar we kunnen als ze hun bedrijf willen omzetten naar een andere bedrijfsvorm of willen stoppen. We zorgen bijvoorbeeld dat we voor hen beter bereikbaar zijn. We zijn voorzichtig met nieuwe plannen, zodat het prachtige landschap goed beschermd wordt. Daarom hebben we ook opgenomen in het plan om niet overal huizen of schuren te laten bouwen.
4. We kiezen voor een goede woning voor iedereen
We vinden dat iedereen een woning moet kunnen vinden die bij hem of haar past. Daarom willen we als gemeente op veel plekken in onze gemeente nieuwe woningen bouwen. Daarbij zorgen we dat er vooral veel verschillende woningen zijn, woningen voor jongeren en starters, voor ouderen of voor mensen die een bijzondere behoefte hebben. Ook gaan we aan de slag om woningen en woonwijken geschikt te maken voor de toekomst: mensen moeten in een wijk ook kunnen blijven wonen.
5. We kiezen voor lokale bedrijven
We hebben in onze gemeente veel bedrijven die zich bezighouden met transport. Die zijn belangrijk, want ze zorgen voor banen, en dat winkels hun voorraad op tijd krijgen. Maar ze hebben ook invloed op de omgeving. Daarom willen we meer ruimte bieden voor lokale bedrijven, bijvoorbeeld bedrijven die zelf producten maken.
De gemaakte keuzes zijn de basis
In de omgevingsvisie ziet u deze keuzes op veel verschillende manieren terug. Soms staat er waar we voor kiezen, een andere keer staat er wat we daarvoor willen gaan doen. Lees de visie rustig door, en als er iets onduidelijk is, vraag het gerust aan projectleider Jan Werkman door een e-mail te sturen naar j.werkman@montferland.info.
Vindt u dat iets goed is opgeschreven, of juist niet? Dan kunt u een zienswijze bij ons indienen. Het kan zijn dat we dan de visie nog aan gaan passen. U kunt een zienswijze indienen door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam. Wilt u liever mondeling uw zienswijze geven? Neem dan contact op met Jan Werkman via bovengenoemd e-mailadres. Het indienen van een zienswijze kan van woensdag 4 december 2024 tot en met dinsdag 15 januari 2025.
Samen met onze inwoners gaan we aan de slag om onze gemeente nóg mooier te maken. Het is immers ‘Ons Mooie Montferland’. Doet u mee?