Omgevingsvisie gemeente Montferland ‘Ons Mooie Montferland’

We leven in een tijd waarin er veel verandert: het klimaat, energieproductie, woningbouw, economie, natuur, landbouw, en ga zo maar door. En al deze ontwikkelingen hebben ruimte nodig. Maar niet alles kan tegelijkertijd, en niet alles kan overal. Daar zijn goede keuzes voor nodig: visie. Daarom heeft de gemeente Montferland een omgevingsvisie opgesteld. In de omgevingsvisie beschrijft de gemeente in hoofdlijnen welke keuzes ze willen maken voor de fysieke leefomgeving: de omgeving waar mensen wonen, werken en ontspannen.

In de omgevingsvisie wordt niet ingegaan op een losliggende stoeptegel of een defecte lantaarnpaal. In de visie staan daarentegen ambities en keuzes voor de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar. Zo staat er bijvoorbeeld in de visie dat iedereen in Montferland een woning moet kunnen vinden die bij hen past. Om dat te realiseren werkt de gemeente aan grotere woningbouwplannen, maar wil ze ook meer meedenken met initiatieven van inwoners in de kernen.

De visie staat vol met dergelijke keuzes en ambities. Alle thema’s die relevant zijn komen aan bod, en ook wordt er op de verschillende kernen en deelgebieden in de gemeente ingegaan. De vijf belangrijkste keuzes zijn de volgende:

  1. Leefbaarheid: de gemeente wil zich inzetten om de kernen en het buitengebied leefbaar te houden. Dat betekent dat er ruimte is voor ontmoeting, maar ook dat voorzieningen waar mogelijk dichtbij en goed bereikbaar blijven. De gemeente zet zich samen met verenigingen en inwoners in voor de leefbaarheid. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in de gemeente mee kan doen.
  2. Groen: de gemeente kiest voor groen. Om beter in te kunnen spelen op veranderend weer en om de gezondheid van inwoners te verbeteren, toont de gemeente ambitie als het gaat om groen. Zo willen we de bestaande groene plekken in onze kernen beschermen. Dat betekent dat in nieuwe ontwikkelingen, zowel van de gemeente als van particuliere initiatiefnemers, extra aandacht voor groen wordt gevraagd.
  3. Buitengebied: Boeren staan voor een grote opgave, en daarnaast wil de gemeente het mooie landschap beschermen en geschikt maken voor de toekomst. Daarom wil de gemeente meedenken met boeren die hun bedrijf willen veranderen of willen stoppen. Het mooie open landschap wordt beschermd en de natuur wordt waar mogelijk versterkt.
  4. Woningbouw: de woningnood is op dit moment erg hoog. Maar ook naar de toekomst wil de gemeente dat iedereen in Montferland een geschikte woning kan vinden en ieders wooncarrière kan doorlopen. Daarom wordt er niet alleen veel gebouwd, maar kijkt de gemeente ook specifiek naar woningen voor mensen die nu nog moeite hebben om een woning te vinden die goed bij hun situatie of portemonnee past. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de woongebieden toekomstbestendig zijn, de gemeente wil dan ook initiatieven faciliteren die daaraan bijdragen (zoals verduurzamen van woningen).
  5. Bedrijven: Montferland is regionaal belangrijk op het gebied van (XXL-)logistiek. Er is hiervoor nog een uitbreiding gepland bij ’s-Heerenberg. Maar daarna wil de gemeente geen verdere uitbreiding meer van bedrijventerreinen voor XXL-logistiek. In plaats daarvan wil de gemeente meer ruimte maken voor lokale maakindustrie. De gemeente wil ook het verduurzamen van bedrijven(terreinen) stimuleren.

Indienen zienswijze 

Mensen kunnen een zienswijze bij de gemeente indienen. Op basis hiervan kan de omgevingsvisie nog worden aangepast. Een zienswijze kan worden ingediend door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam of een mail naar Jan Werkman (j.werkman@montferland.info). Het indienen van een zienswijze kan tot en met dinsdag 15 januari 2025.

De gehele omgevingsvisie is te downloaden via de website van de gemeente.