Afval scheiden

Rest afval

Het scheiden van afval is belangrijk om ons milieu te beschermen. Door afval goed te scheiden, kunnen we veel materialen hergebruiken en recyclen. Dit helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen. Restafval is het afval dat niet meer gescheiden kan worden en is daarom een laatste middel. Laten we samen ons best doen om zo min mogelijk restafval te produceren. Door groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier, glas en textiel apart in te zamelen, dragen we bij aan een duurzamere wereld.

U kunt de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen om te zien welk afval in welke container hoort. Deze handige tool helpt u bij het goed scheiden van afval.

Inzameling

De Reinigingsdienst de Liemers haalt het huishoudelijk restafval op.

Elke 4 weken kunt u restafval aanbieden in de daarvoor geleverde container. U betaalt voor elke keer dat u de container aan de weg zet. De tarieven vindt u op de pagina 'Afvalstoffenheffing'.

De containers worden alleen geleegd als u ze op de juiste manier aanbiedt. Anders laat de Reinigingsdienst de Liemers het afval staan.

Wat houdt juist aanbieden in?

  • Uw afvalcontainer zet u op de daarvoor aangewezen aanbiedlocaties.
  • Bied containers met gesloten deksel aan op de inzameldag vóór 07.00 uur. Haal de container op de inzameldag vóór 20.00 uur van de openbare weg.
  • Plaats geen materiaal naast of op de container.
  • Stamp het afval niet te hard aan en gebruik liever pedaalemmerzakken dan vuilniszakken. Hierdoor kan het afval vast komen te zitten in de container. Als er na het legen nog afval in de container blijft, is dat uw verantwoordelijkheid.
  • Pas op bevriezing van het afval in uw container. Lees meer op de pagina 'Afvalinzameling tijdens vorstperiodes'.
  • Er mag niet meer dan 60 kilo in de container.
  • Het is verboden om brandende, gloeiende, vloeibare, agressieve, giftige of explosieve stoffen, dode dieren, slachtafval en schadelijke voorwerpen in de container te doen.

De afvalcontainers horen bij de woning. Laat ze leeg en schoon achter als u verhuist.

GFT afval

(Groente-, fruit- en tuinafval)

Reinigingsdienst de Liemers zamelt elke twee weken het groente-, fruit- en tuinafval (gft) in. Wilt u de gft-container laten legen? Zet de container dan op de ophaaldag vóór 07.00 uur op de aangewezen aanbiedlocatie aan de straat. Het laten legen van een gft-container kost niets.

In de gft-container mag uw groente-, fruit- en tuinafval, zolang het compostbaar is. Grond en zand mag niet in de container. Twijfelt u? U kunt de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen om te zien welk afval in welke container hoort. Deze handige tool helpt u bij het goed scheiden van afval.

Het aanbieden van de container

De containers worden alleen geleegd als u ze op de juiste manier aanbiedt. Anders laat de Reinigingsdienst de Liemers het afval staan.

Wat houdt juist aanbieden in?

  • Uw afvalcontainer zet u op de daarvoor aangewezen aanbiedlocaties.
  • Bied containers met gesloten deksel aan op de inzameldag vóór 7.00 uur. Haal de container op de inzameldag vóór 20.00 uur van de openbare weg.
  • Plaats geen materiaal naast of op de container.
  • Stamp het afval niet te hard aan en gebruik liever pedaalemmerzakken dan vuilniszakken. Hierdoor kan het afval vast komen te zitten in de container. Als er na het legen nog afval in de container blijft, is dat uw verantwoordelijkheid.
  • Er mag niet meer dan 60 kilo in de container.
  • Het is verboden om brandende, gloeiende, vloeibare, agressieve, giftige of explosieve stoffen, dode dieren, slachtafval en schadelijke voorwerpen in de container te doen.
  • Pas op bevriezing van het afval in uw container. Tips om bevriezing te voorkomen vind u op de pagina 'Afvalinzameling tijdens vorstperiodes'.

De afvalcontainers horen bij de woning. Laat ze leeg en schoon achter als u verhuist. U kunt de container schoonhouden door gebruik te maken van composteerbare afvalzakken. Dit zijn afvalzakken met het kiemplantlogo of OK-compostlogo.

PMD

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. U kunt eens per twee weken PMD aan de weg zetten in speciale zakken die gratis verstrekt worden.

Er zijn ook producten van plastic en metaal die niet bij het PMD ingeleverd mogen worden. Denkt u bijvoorbeeld aan hard kunststof speelgoed, dekzeilen en spijkers. Twijfelt u? U kunt de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen om te zien welk afval in welke container hoort. Deze handige tool helpt u bij het goed scheiden van afval.

Waar kan ik de speciale zakken halen?

De zakken zijn verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis en bij verschillende adressen binnen de gemeente:

  • Beek: Coop (Sint Jansgildestraat 50)
  • Braamt: Servicepunt Braamt (Langestraat 22)
  • Didam: Gemeentehuis (Bergvredestraat 10), Albert Heijn (Leliestraat 47), Plus (Hoofdstraat 13) en Nettorama (Spoorstraat 15).
  • Kilder: Buurtsupermarkt Lanke (Hoofdstraat 3D) en Horsting Mengvoerders B.V., (Molenweg 10-12)
  • ’s-Heerenberg: Gemeente Montferland; locatie Gouden Handen (Emmerikseweg 17), Jumbo (Stadsplein 71), Plus (Plantsoensingel Midden 2), Hubo Franke (Oude Doetinchemseweg 13a) en bij Kringloopcentrum De Liemers (Molenpoortstraat 1).
  • Zeddam: Coop (Gerrit Varwijkplein 34) en Klein Obbink (Oude Doetinchemseweg 40).

Hoe biedt u PMD aan?

  • Zet de plastic zak(ken) op de inzameldag voor 07.00 uur op de aanbiedlocatie voor huisvuil. U mag geen andere zakken gebruiken dan de speciaal daarvoor bestemde zakken. Dus andere zakken en andere afvalsoorten worden niet meegenomen.
  • Als u niet wilt wachten tot de ophaaldag, kunt u uw zakken met PMD inleveren bij het aanbiedstation.

Luiers en frituurvet

Luiers (en incontinentiemateriaal) kunt u gratis inleveren op het aanbiedstation in speciale luierzakken. Deze zakken zijn verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis in Didam. In ’s-Heerenberg, bij de locatie Gouden Handen, Emmerikseweg 17 en bij de aanbiedstations. Op de aanbiedstations kunt u ook frituurvet inleveren.

Grof afval

Grof huishoudelijk afval

Uw grof huishoudelijk afval kan, tegen betaling, bij u worden opgehaald. U kunt hiervoor via onderstaande links een afspraak inplannen. Bouw- en sloopafval, huisvuil in zakken, matrassen en elektrische apparaten, metaal en oud ijzer worden niet meegenomen. Het kringloopcentrum haalt herbruikbare huisraad en elektrische apparaten op, bel daarvoor (0316) 529 232.

Ik wil grof huishoudelijk afval laten ophalen

Grof huishoudelijk afval en bouw- en sloopafval kunt u ook zelf, tegen betaling naar het aanbiedstation brengen.

Grof tuinafval

Ook uw grof tuinafval kan, tegen betaling, bij u worden opgehaald. Het grof tuinafval moet gebundeld worden aangeboden aan de openbare weg. Een bundel grof tuinafval mag geen grotere afmeting hebben dan 0,5 m3 en mogen per stuk niet meer wegen dan 30 kilo en niet langer zijn dan 1,50 meter.

Wat is geen grof tuinafval:

  • Takken met een doorsnee groter dan 7cm
  • Stronken
  • Grote kluiten en wortels
  • Grond en zand
  • Bielzen
  • Graszoden
  • Schuttingen

Ik wil grof tuinafval laten ophalen

Grof tuinafval kunt u ook zelf, gratis, naar het aanbiedstation brengen.

Wit- en bruingoed

Wit- en bruingoed kunt u kwijt op de volgende manieren:

  • Inleveren bij de winkel waar u een nieuwe koopt.
  • Het kringloopcentrum via tel. (0316) 52 92 32 bellen, zij halen het gratis op en proberen het te verkopen.
  • Brengen naar het aanbiedstation, waar de spullen worden afgevoerd voor hergebruik of recycling.

Papier

U kunt oud papier op verschillende wijzen kwijt. Zo kunt u het wegbrengen naar het aanbiedstation. Ook wordt het oud papier op vaste tijden in de gemeente opgehaald. Hiervoor kunt u gebruik maken van de grijze container die voor elk woonadres in de gemeente beschikbaar is. Ook mag het papier - mits goed gebundeld - op de daartoe aangewezen plaatsen aan de weg worden gezet.

Meer plezier van papier

Het oud papier mag u niet deponeren in de duobak. Papier en karton weggooien is verspilling. Het is een prima grondstof voor nieuw papier. Op de website van PRN vindt u meer informatie over het hergebruik van papier.

KCA

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat niet bij uw gewone afval mag. U kunt dit afval apart inleveren bij het inzamelpunt van de gemeente. Op de website van Milieucentraal vindt u meer informatie over het inleveren van KCA.

Het inzameldepot voor klein chemisch afval is ingericht op de aanbiedstations in ’s-Heerenberg en Zevenaar.

Glas

Glas kan leeg en schoon in de glasbak bij u in de buurt worden gedeponeerd. Laat deksels, doppen kurken thuis, die horen bij het restafval. Op diverse plaatsen in de gemeenten staan glasbollen en glascontainers. Maak er gebruik van, maar alleen tussen 08.00 en 20.00 uur, zodat omwonenden er geen last van hebben.

Is er maar één bak voor glas? Dan kunt u hier al het glas in storten. Soms zijn er aparte glasbakken voor wit, bruin en groen glas. Lever het glas dan gescheiden in. Dat bespaart namelijk meer energie- en grondstoffen. Zorg ervoor dat potten en flessen leeg zijn. Verwijder ook doppen, kurken en deksels.

U mag al het glas in de glasbak storten, behalve:

  • Vlakglas (zoals ruiten en spiegels)
  • Kristalglas
  • Vuurvast glas zoals ovenschalen en theeglazen
  • Gloeilampen, spaarlampen en tl-buizen
  • Porselein