In gesprek met raadslid Theo Bolder (CDA)

Theo Bolder is honkvast, heeft een agrarisch hart en een hechte band met zijn gezin. In Azewijn komt dit alles samen.

Of hij nooit weg gewild heeft uit Azewijn? De vraag lijkt Theo Bolder (67) te verbazen. “Nee, nooit.” Hij is er geboren, groeide er op en begon in het gemengd landbouwbedrijf van zijn vader aan de rand van Azewijn. Toen hij met José trouwde lieten ze in het dorp een huis bouwen. Om die woning drie jaar later te ruilen met zijn ouders. Daar waar hij geboren is, woont en werkt hij nog steeds. Zijn hoogbejaarde moeder woont ook nog in Azewijn. “Vader is eind vorig jaar overleden. We hebben hem op zijn 99ste verjaardag begraven.”

Het gemengde landbouwbedrijf zoals zijn vader en hijzelf dat hadden, is niet meer. “Vader had kippen, koeien en varkens. Later hadden we alleen koeien en vleesvarkens. In 2002 hebben we afscheid moeten nemen van de dieren. Ik had inmiddels drie herniaoperaties gehad. Na de eerste ging ik gewoon door. Bij de tweede realiseerde ik me dat veel werk te automatiseren is.Maar als een koe moet bevallen van een kalf en het kalf ligt slecht, dan kom ik in actie. Dan vergeet ik mijn rugproblemen; die voel ik daarna wel weer. Toen ik de derde operatie kreeg, namen we de vreselijk, moeilijke beslissing: we gaan overschakelen op akkerbouw. We verbouwen nog steeds hoofdzakelijk maïs voor een andere veehouder in de buurt.” 

Ook kwam er in 2002 een nieuwe tak bij. “José zat in een jonge boerinnengroep en kreeg van een moeder de vraag of haar zoontje eens mee naar de boerderij zou kunnen. Toen ontstond het idee om kinderen op te vangen. We zijn begonnen met een keer in de veertien dagen een kindje op te vangen met het van syndroom van Down. Die opvang groeide langzaam uit naar gespecialiseerde opvang voor kinderen met een beperking.”

Theo en José kregen zelf vier kinderen: twee meisjes en twee jongens. Zij zijn inmiddels uitgevlogen maar zijn wel in de buurt gebleven. Theo en José zijn inmiddels ook opa en oma van vijf kleinkinderen. 

Of de speelboerderij bepalend is geweest voor de studierichting die zijn dochters insloegen, durft hij niet te zeggen. Feit is dat dochter Simone orthopedagogiek heeft gestudeerd en dochter Kristel voor pedagogiek koos. “Toen José en ik gingen afbouwen, namen zij meer van ons over. De speelboerderij werd uitgebreid met naschoolse opvang.”

Zoon Mark werkt bij Liemers Infrastructuur in Duiven. Zoon Roel werkt bij Nedcon en heeft daarnaast samen met z’n vriend een busbedrijf. “Ze zetten onder meer de bussen in bij treinvervangend vervoer en groepsreizen. De bussen staan bij ons op het erf”, zegt Theo. 

Theo en José zien hun kinderen best veel. “Alle kinderen zijn elke dag hier thuis. Ook de zoon die hier niet werkt, want zijn vriendin heeft haar paard hier staan.” 

Naast gezin, werk en diverse dorpsactiviteiten als carnaval en kermis is Theo Bolder ook ruim 30 jaar lid van het CDA. ,,Ik zat bij een lokale landbouworganisatie en we zeiden ‘Als we invloed willen hebben moeten we bij een politieke partij gaan.’ Het werd het CDA, hoewel ik als ondernemer ook wel iets voor de VVD voelde.” 

In 2002 ging Theo Bolder voor het eerst de gemeenteraad in. Hij was vijf periodes raadslid. ,,Ik had deze periode al willen stoppen en stond dan ook laag op de kieslijst. Maar toen stopte Karlijn met het raadswerk en kwam ik toch weer in de raad. Maar nu is het echt de laatste keer.”

Afbeelding

Foto door Dies Goorman