Resultaten enquête Jeugdhulpverlening 2023

Jaarlijks voeren we een klanttevredenheidsonderzoek uit onder mensen die gebruik maken van de Jeugdhulp. Als gemeente zijn we verplicht om dit onderzoek uit te voeren. Het gaat om drie onderwerpen: de toegang tot de zorg, de kwaliteit van de zorg en de effecten ervan.

De doelgroep van dit onderzoek zijn jongeren (12-23 jaar) en ouders met kinderen (van ongeboren tot 18 jaar) die in het kader van de Jeugdwet gebruik maken van hulp. 

Weten waar men terecht kan

De tevredenheid van de mensen die gebruikmaken van de Jeugdhulp is over het algemeen positief. De respondenten weten in grote meerderheid waar zij terecht kunnen als zij hulp nodig hebben. 74% van de respondenten weet altijd of vaak waar zij terecht kunnen. Dit percentage komt redelijk overeen met vorig jaar (72%) en met de referentiegroep (73%). 68% van de respondenten was altijd of snel geholpen. Dit is een betere score dan de score in de referentiegroep (63%). 

Hulp van Sociaal Team

Respondenten zijn zeer tevreden over de medewerkers van het Sociaal Team en de hulp die zij bieden. Respondenten zijn het minst tevreden over het samen tot een oplossing komen in een gesprek. Een minderheid van 41% stelt dat zij samen met de medewerker tot een oplossing zijn gekomen. De ontevredenheid is minimaal. Een grote meerderheid van 59% beantwoordt de stelling met ‘neutraal’. Deze resultaten bespreken we met het Sociaal Team, zodat er samen met hen gewerkt kan worden aan verbetering. 

Kwaliteit hulpverleners

Gemeente Montferland scoort zeer hoog als er wordt gesproken over de kwaliteit van de hulpverleners. 92% stelt dat ze met respect worden behandeld door de hulpverleners. 90% voelt zich serieus genomen door de hulpverleners. Ondanks de hoge score zijn deze resultaten lager dan 2022. Om te voorkomen dat dit komende jaren verder gaat dalen, bespreken we dit met de medewerkers van het Sociaal Team. 

Snelheid van de hulp

Een aandeel van 71% van de respondenten is (heel) tevreden over de snelheid waarmee de hulp is gestart door de hulpverleners. Een relatief groot aandeel van 12% is  (heel) ontevreden over deze snelheid. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst. 

Hulp volgens afspraak

Voor twee derde van de respondenten geldt dat de hulp is geleverd volgens de afspraken en resultaten in het ondersteuningsplan (66%). 28% Van de mensen weet niet of dit het geval is. Aan de respondenten die stellen dat de ondersteuning niet is geleverd zoals afgesproken, is gevraagd wat de reden hiervoor is. Van deze groep stelt het grootste deel de reden niet te weten (71%). De beschikbaarheid van de hulp wordt door 14% van de respondenten als oorzaak aangegeven. 10% van de respondenten geeft aan dat zij hier zelf voor gekozen hebben. In sommige gevallen was het de planning van de zorgaanbieder die maakte dat de zorg van het ondersteuningsplan afwijkt (5%).

Vergelijking met andere gemeenten

In voorgaande jaren hebben we de uitkomsten van het onderzoek vergeleken met andere Achterhoekse gemeenten. In 2023 konden we de resultaten niet vergelijken. Volgens het bureau dat dit onderzoek heeft uitgevoerd, BMC, heeft dit als reden dat de vraagstellingen en antwoordopties in 2023 anders waren. Daardoor was een vergelijking met vorig jaar en met de referentiegroep in veel gevallen niet mogelijk. 

Resultaten zijn indicatief

We hebben  twee meetmomenten. Bij de eerste meting over de toegang hebben we 721 ouders en 420 jongeren naar hun mening gevraagd. 110 ouders en 49 jongeren vulden de vragenlijst in (respons 13,9%). De resultaten zijn indicatief vanwege de lage respons. Voor de tweede meting over de ondersteuning benaderden we 656 ouders en 265 jongeren. 84 ouders en 29 jongeren vulden de vragenlijst in (respons 12,3%). Ook deze resultaten zijn indicatief vanwege de lage respons. Deze lage respons is een landelijke trend. Beide responspercentages zijn wel hoger dan het totale respons van 2022 (11,4%).