Resultaten enquête Wmo 2023

Jaarlijks voeren we een klanttevredenheidsonderzoek uit onder mensen die gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Als gemeente zijn we verplicht om dit onderzoek uit te voeren. Het gaat om drie onderwerpen: de toegang tot de zorg, de kwaliteit van de zorg en de effecten ervan. Daarmee wordt bedoelt: de ondersteuning of de scootmobiel bijvoorbeeld. 

Het onderzoek richt zich op Wmo-cliënten die een aanvraag hebben ingediend in 2023 en daaropvolgend een maatwerkvoorziening hebben ontvangen. Een maatwerkvoorziening kan zijn: hulp bij het huishouden, ondersteuning, rolstoel/scootmobiel, traplift, woningaanpassing, vervoersmiddelen of overige hulpmiddelen. 

Algemeen resultaat

Over het algemeen genomen zijn de respondenten zeer tevreden over het contact met de gemeente en de ondersteuning die zij ontvangen. 83% geeft aan dat ze het keukentafelgesprek prettig hebben ervaren. Dit is een mooie stijging in vergelijking met 79% in 2022 en 82% in 2021. 

De resultaten tonen aan dat cliënten zich beter kunnen herinneren of zij een gespreksverslag ontvingen. Voorheen scoorde de gemeente hierop rond de 60% of lager, In 2023 heeft 77% van de cliënten een verslag ontvangen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat cliënten met het continuonderzoek eerder ondervraagd worden en daardoor meer kunnen herinneren. 

Het ervaren effect van de ondersteuning is aan de hand van drie stellingen nagevraagd. Vergeleken met 2022 is de tevredenheid hiermee op alle aspecten toegenomen.

In 2023 heeft de gemeente voor het eerst specifieke vragen gesteld over de volgende voorzieningen die cliënten ontvingen.

Huishoudelijke hulp

Cliënten die huishoudelijke hulp ontvangen zijn het meest tevreden met het contact met degene die de huishoudelijke werkzaamheden uitvoert(89%). Ook over de kwaliteit van de uitgevoerde huishoudelijke werkzaamheden zijn respondenten over het algemeen heel tevreden (82%). Ook geeft een overgrote meerderheid aan tevreden te zijn over de periode tussen de toekenning van de gemeente en de start van de hulp van de zorgaanbieder (81%), het contact met de zorgaanbieder (80%) en de bereikbaarheid van de zorgaanbieder (81%). 

Hulpmiddel

Cliënten met een hulpmiddel reageren ook zeer tevreden op de gemeente. Echter zijn ze minder positief over de leverancier. Slechts 57% van de respondenten zou de leverancier aanbevelen bij anderen, terwijl 21% dit niet zou doen. Het aandeel dat de leverancier niet aan zou bevelen is flink hoger dan bij andere soorten ontvangen ondersteuning. Dit is zeer opvallend en bespreken we met de leveranciers. 

Rolstoel/scootmobiel en woningaanpassingen

Cliënten met een rolstoel/scootmobiel en woningaanpassingen reageren over het algemeen ook tevreden. Echter geeft 15% van de respondenten met een woningaanpassing aan (heel) ontevreden te zijn over de afwerking van de aanpassing. Slechts 44% van de respondenten zou de leverancier of aannemer aanbevelen bij anderen. Dit is zeer laag en bespreken we met de aannemer of leverancier. 

Ondersteuning

Van alle vormen van ontvangen hulp is de algemene tevredenheid onder cliënten met ondersteuning het grootst.

Hoge respons

We hanteren twee meetmomenten. Het eerste meetmoment richt zich op de toegang. Er zijn in totaal 1.141 cliënten aangeschreven. 558 zijn er ingevuld (respons 48,9%). Bij het tweede meetmoment over de ondersteuning zijn in totaal 854 cliënten aangeschreven. 479 Mensen hebben de vragenlijsten ingevuld (respons 56,1%). Dat is landelijk gezien een hoge respons.