Resultaten vragenlijst asielopvang Didam
Op dinsdag 15 april 2025 was er om 19.30 uur een digitale bijeenkomst voor de opvang van asielzoekers in Didam. Deze is terug te kijken via de banner bovenaan deze pagina. Tijdens deze bijeenkomst werd een belangrijke toelichting gegeven op de resultaten van de vragenlijst. Daarnaast hebben burgemeester Harry de Vries en wethouder Ingrid Wolsing ook vragen van inwoners beantwoord.
Aanleiding
De gemeente Montferland heeft besloten om 250 asielzoekers op te vangen. Omdat Didam als locatie is gekozen, hebben we een vragenlijst uitgezet onder de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Daarnaast hebben ook de panelleden van Montferland Spreekt (inwoners van buiten Didam, Loil en Nieuw-Dijk) hun mening gegeven. In totaal hebben 2.504 respondenten de vragenlijst ingevuld. De reacties uit deze vragenlijst geven duidelijk aan waar de gemeente extra aandacht aan moet besteden. Wij waarderen de input van onze inwoners bij het vinden van geschikte opvanglocaties en gaan de genoemde locaties verder onderzoeken. Als hierover meer duidelijkheid is, gaan we dit communiceren.
Resultaten vragenlijst asielopvang Didam
Onderstaande resultaten komen vanuit de respondenten van Didam, Loil en Nieuw-Dijk.
Uit de vragenlijst blijkt dat de belangrijkste aandachtspunten bij de opvang van asielzoekers zijn:
- Veiligheid van zowel de lokale gemeenschap als de asielzoekers (62%).
- Behoud van de kwaliteit van leven in de gemeente (61%).
- De opvang mag niet ten koste gaan van het woningaanbod voor inwoners (61%).
- De druk op voorzieningen zoals zorg, welzijn en onderwijs moet beheersbaar blijven (53%).
- Goede inburgering van asielzoekers (38%).
*De bovenvermelde resultaten van de bewoners van Didam, Loil en Nieuw-Dijk komen overeen met die van de panelleden van Montferland Spreekt. Alleen de volgorde en percentages verschillen iets.
Er is ook gevraagd naar de voorkeur voor één of meerdere locaties en of deze locaties het beste in of buiten het centrum van Didam liggen. De uitkomsten zijn: 30% van de respondenten geeft de voorkeur aan meerdere locaties te willen, 28% geeft de voorkeur aan een opvang buiten het centrum van Didam, 12% geeft aan één locatie voor de opvang van asielzoekers te willen en 11% geeft aan één of meerdere locaties in het centrum van Didam te willen.
Belangrijkste punten voor samenleven met asielzoekers in Didam
Onderstaande resultaten komen vanuit de respondenten van Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Met betrekking tot het samenleven in Didam als de asielzoekers hier wonen, zijn de belangrijkste aspecten volgens de bewoners:
- Veiligheid in en rondom de opvangplekken (64%).
- Asielzoekers moeten de Nederlandse taal en cultuur leren (61%).
- Asielzoekers moeten werken of een opleiding volgen (53%).
- De opvang mag de gemeente geen extra kosten opleveren (43%).
- Asielzoekers moeten een vrijwillige bijdrage leveren aan de samenleving (42%).
*De bovenvermelde resultaten van de bewoners van Didam, Loil en Nieuw-Dijk komen overeen met die van de panelleden van Montferland Spreekt. Alleen de volgorde en percentages verschillen iets.
Locaties
De meest genoemde locaties voor opvang zijn het oude gemeentehuis (21%), specifieke straatnamen/adressen (12%) en het buitengebied (10%). 14% heeft bij deze vraag aangegeven geen asielopvang te willen. Dat zijn ongeveer 300 respondenten.
Dit zijn de resultaten vanuit de respondenten uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk. De panelleden van Montferland Spreekt zijn hierin ook meegenomen.
Zorgen
De zorgen van inwoners hebben voornamelijk betrekking op veiligheid, druk op woningbouw, culturele aanpassing en de geschiktheid van het aantal asielzoekers voor Didam. 78% van de respondenten uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk heeft deze zorgen als belangrijkste aangegeven. 43% van de panelleden van Montferland Spreekt geeft ook deze zorgen aan.
Hulp bieden
Positief is dat een deel van de respondenten bereid is om hulp te bieden. Ongeveer 300 bewoners (14%) van Didam, Loil en Nieuw-Dijk willen ondersteuning bieden bij het leren van de Nederlandse taal, integreren in het verenigingsleven, en inburgeren, terwijl 8% van Montferland Spreekt aangeeft te willen helpen. Wij zijn trots op deze bereidheid om te helpen!
Klankbordgroep
Verder gaan we een klankbordgroep oprichten. Deze groep gaat een bestaand AZC bezoeken en wordt betrokken bij het vervolg van de realisatie van het opvangcentrum in Didam.