Straatverlichting
In de gemeente Montferland staan ongeveer 7.500 lantaarnpalen.
Reparatie straatverlichting
Om de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid op straat te handhaven is het van belang dat de openbare verlichting in goede staat blijft verkeren. De gebreken aan de straatverlichting bestaan uit een kapotte lamp, scheve of aangereden mast, kapotte of loshangende kap of een verdwenen luikje.
De verlichting op hoofdwegen en industrieterreinen wordt in oktober/november gecontroleerd. In de wijken controleren wij niet. Daar worden storingen gerepareerd op basis van meldingen van bewoners. De gebreken worden doorgegeven aan de onderhoudsfirma en éénmaal per week worden de meldingen nagelopen en indien mogelijk direct gerepareerd. Bij grotere schades kan het enkele weken of langer duren voordat de verlichting weer gerepareerd is. Dit is afhankelijk van de levertijd van de benodigde materialen, soms wordt er een tijdelijk paal neergezet.
Als het om meer dan 4 lantaarnpalen gaat is het mogelijk dat er een netwerkstoring is, deze zal door de netbeheerder Liander opgelost worden. Afhankelijk van de storing kan dit enige dagen tot twee weken (bij complexe storingen) duren voordat Liander het probleem gevonden en opgelost heeft.
Als een lamp of meerdere lampen van de straatverlichting niet meer brandt of andere gebreken hebben, kunt u dat melden bij de gemeente. Bij voorkeur belt u dan naar (0316) 291 391 of mailt u naar gemeente@montferland.info.
De volgende gegevens zijn belangrijk om uw melding te kunnen oplossen:
- Wat is er aan de hand?
- Waar staat de lantaarnpaal precies? De monteurs moeten weten om welke paal het precies gaat. Kijk voor u gaat melden op de lantaarnpaal zelf. Daarop zit een gele sticker met het nummer van de paal. Zijn er meerdere lantaarnpalen uit is het voldoende om 1 of 2 nummers of straat door te geven. Is de sticker weg? Noem dan het adres en huisnummer waar de lantaarnpaal precies voor staat.
- De naam en het telefoonnummer van u als melder (in verband met nazorg melding).
Vervangen van lampen in de Openbare Verlichting
De lampen in de openbare verlichting hebben een maximaal aantal branduren. Hierna gaan ze stuk en vindt er uitval plaats. Dat maakt vervanging noodzakelijk. Traditionele lampen gaan gemiddeld vier jaar mee. LED lampen gaan 12 tot 20 jaar mee. Er worden lampen met dezelfde lichtsterkte teruggeplaatst. Het lichtbeeld is hetzelfde, maar kan omdat de lamp nieuw is en de kap schoongemaakt, is iets feller zijn. Met een hoogwerker wordt de lamp vervangen en de kap schoongemaakt. De werkzaamheden vinden in de zomer en het najaar plaats en hebben weinig tot geen invloed op het verkeer.
De onderhoudsfirma voert in opdracht van de gemeente de werkzaamheden uit.
Stabiliteitsmeting lichtmasten
Lantaarnpalen ouder dan 40 jaar worden geïnspecteerd en gecontroleerd op sterkte en stabiliteit.
De technische levensduur van lantaarnpalen is bepaald op 40 jaar. Dat betekent niet dat de palen vervangen moeten worden. De palen worden gecontroleerd en zijn in 90 % van de gevallen niet aan vervanging toe. Is de sterkte en stabiliteit goed, dan wordt een levensduur van minimaal zes jaar extra gegarandeerd. Eenmaal per jaar worden er zo’n 200 palen gemeten. Dit gebeurt door op de paal een zijwaartse druk uit te oefenen en deze druk in één keer los te laten. De meting geeft de kwaliteit van de paal aan. Deze werkwijze is efficiënt en kostenbesparend.
Vervangingen Openbare Verlichting
De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de openbare verlichting.
De technische levensduur van lantaarnpalen is bepaald op 40 jaar en van armaturen op 20 jaar, hierna kan uitval plaatsvinden. Om de verlichting op een goed en veilig peil te houden wordt deze vervangen afhankelijk van de technische staat van de lantaarnpalen en armaturen. Tegenwoordig vinden alle vervangingen plaats door LED verlichting. LED is energiebesparend, maar geeft een ander lichtbeeld. Bij traditionele verlichting is veel zogenaamd strooilicht, dit betekent dat de hele omgeving verlicht wordt. LED verlichting wordt meer gestuurd en verlicht alleen de openbare ruimte en niet de hele omgeving. Met behulp van een hoogwerker worden de masten geplaatst. De werkzaamheden hebben weinig tot geen invloed op het verkeer.