Tien tips over (echt)scheiding

Uw kind helpen bij een (echt)scheiding kan één van de moeilijkste taken zijn waarmee u als ouder geconfronteerd kan worden. Hieronder volgen praktische tips die u kunt inzetten om kinderen te helpen deze moeilijke periode zo goed mogelijk door te komen.

  1. Wees eerlijk
    Laat uw kind niet geloven dat ‘vader weg is voor het werk’ of ‘alles fantastisch zal worden’. Kinderen zijn erg gevoelig. Ze merken het als een ouder iets probeert te verbergen, zelfs als het de bedoeling is hun gevoelens te sparen. Kinderen hebben behoefte aan eenvoudige, eerlijke antwoorden die zij kunnen begrijpen. Zonder iemand de schuld te geven of slecht te maken.
  2. Laat uw kind weten dat het niet zijn fout is
    Kinderen denken vaak dat het hun schuld is dat hun ouders gaan scheiden. Het is heel belangrijk dat u uw kind in de jaren na de scheiding vaak duidelijk maakt dat de scheiding een beslissing is van u en uw ex-partner, die niets met het gedrag van uw kind te maken heeft.
  3. Luister aandachtig
    Kinderen hebben veel vragen, gevoelens, veronderstellingen en zorgen over de scheiding. Kinderen hebben er behoefte aan dat er naar ze wordt geluisterd, met geduld en aandacht.
  4. Laat uw kind weten dat het normaal is, hoe het ook reageert op de scheiding
    Veel kinderen verbergen hun gevoelens van verdriet, woede of verwarring omdat ze bang zijn dat deze gevoelens hun ouders pijn zullen doen. Ze merken dat ouders verdrietig, boos en van slag zijn. Kinderen willen ouders niet lastig vallen met hoe moeilijk ze het zelf hebben. Blijf uw kind dus uitnodigen, niet dwingen, om te praten over zijn of haar gevoelens. Kinderen moeten weten dat al hun gevoelens aanvaardbaar zijn.
  5. Laat uw kind weten dat het normaal is dat het wenst dat zijn ouders weer samen zouden komen
    Kinderen kunnen zich beschaamd voelen over deze heel normale wens. U kunt uw kind uitleggen dat het niet zo waarschijnlijk is dat mensen die eens gescheiden zijn ooit nog samen komen, maar dat hun wens hiertoe heel normaal is.
  6. Stel uw kind gerust omtrent zijn persoonlijke veiligheid
    Veel kinderen zijn bezorgd of er na de scheiding van hun ouders voor hen nog voldoende eten zal zijn, onderdak of kleding. Kinderen die leven met alleenstaande ouders hebben vaak behoefte aan geruststelling, dat de ouder een plan heeft om het kind te beschermen in geval van brand, inbrekers of ander onheil. Praat hierover met uw kind.
  7. Vraag uw kind naar hun vriendjes wiens ouders ook gescheiden zijn
    Dit is een goede manier om te leren over de angsten van uw kind en zijn veronderstellingen over gescheiden ouders, en het geeft u de mogelijkheid om misvattingen op te ruimen en uw kind eraan te herinneren dat ook andere kinderen hebben meegemaakt wat zij nu meemaken. Uw kind voelt zich hierdoor misschien wat minder alleen.
  8. Plaats uw kind niet in het midden en probeer uw kind niet te dwingen partij te kiezen
    Zeg niets negatiefs over uw ex-partner als uw kind het kan horen. Kinderen moeten van beide ouders kunnen blijven houden. Als u als ouder de affectie van een kind voor de andere ouder afwijst, wijst u ook een deel van het kind zelf af, namelijk de liefde voor de andere ouder. Dit beschadigt het kind. Laat uw kind geen boodschappen overbrengen naar uw ex.
  9. Bouw een ondersteunend netwerk op
    Een ondersteunend netwerk voor uzelf kan verhinderen dat uw kind uw vertrouweling wordt en zich verantwoordelijk voelt voor uw emotionele welzijn. Zoek, als uw kind dat nog niet heeft, een vertrouwensfiguur voor hem. Iemand op school, in de buurt, iemand bij wie uw kind terecht kan met zijn verhaal. Voor het kind is het goed om met een buitenstaander te praten, het kind kan dan vrijuit praten zonder dat het het gevoel heeft partijdig te zijn of een andere ouder af te vallen.
  10. Lees samen en bespreek een boek over echtscheiding voor kinderen
    Dit zal helpen om uw kind belangrijke aspecten uit te leggen en anderzijds uw kind te helpen om vragen te stellen waarvoor het soms zelf de woorden niet vindt.