Veelgestelde vragen over besparen

Energie besparen

Blijf ventileren. Zet in de nacht en in de ochtend alle ramen in uw huis open. Uw huis kan dan doorluchten met koele en frisse lucht. Doe overdag uw ramen weer dicht om zo de warmte buiten te houden. 

Ja. Een Energiecoach is een vrijwilliger die met u meedenkt over makkelijke manieren om energie te besparen in huis. Het gaat hierbij niet om grote bouwkundige maatregelen, maar hele simpele aanpassingen in uw dagelijkse verbruik. Tijdens het bezoek geeft de Energiecoach u inzicht in uw energieverbruik en handige tips om uw verbruik te verlagen.
Op de website van Energieloket Achterhoek kunt u gratis een bezoek van een energiecoach aanvragen.

Ja! Blijf weg van de mobiele airco’s. Mobiele airco’s verbruiken heel veel stroom en zorgen voor een hoge energierekening. Gebruik in plaats daarvan een simpele ventilator met een fles bevroren water of ijsklontjes ervoor. Dit werkt net zo goed. 

Nee. Vochtige lucht voelt warm en klam aan. Hou de luchtvochtigheid in huis dus laag. Hang als het mogelijk is de was buiten, in uw tuin of op uw balkon, op om te drogen.

Ja. Zorg juist voor veel groen buiten. Veel steen in uw tuin of oprit kan in de zomer zorgen voor veel warmte, ook ’s avonds en ’s nachts. Planten worden veel minder warm en geven een verkoelend effect. Vervang zoveel mogelijk steen op uw balkon of in uw tuin door gras, planten of leuke bloementjes. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar bevordert ook nog eens de fauna in uw tuin! 

Ja. Sluit als het warm is uw luxaflex of gordijnen. Doe overdag de gordijnen of luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Heeft u nieuwe gordijnen nodig? Kies dan voor metaalkleurige luxaflex of verduisterende stoffen. Vooral luxaflex houden warmte heel goed tegen, omdat zij zonlicht weerkaatsen. 

Geld besparen

Jazeker, het Financieel Loket is voor iedere inwoner van de gemeente Montferland. Ook voor de zelfstandig ondernemer. Wij kijken samen met u naar oplossingen.

Jazeker, onze hulp is gratis.

Nee. De Formulierenhulp helpt mensen met het doornemen van post, het invullen van formulieren, een voorzieningencheck doen en helpt met het aanvragen van voorzieningen.

Voor veel mensen is het invullen van formulieren of aanvragen van een regeling erg ingewikkeld. Wat staat er eigenlijk in de brief en wat wordt er nou van u gevraagd? Ook het digitaal aanvragen van toeslagen en regelingen kan moeilijk zijn. Welke stukken moeten er allemaal aangeleverd worden en waar vindt u die? Welke stukken post zijn belangrijk om te bewaren en wat kan weg? Getrainde vrijwilligers ondersteunen u bij het (digitaal) invullen van formulieren en meer. 

Inwoners van de gemeente Montferland kunnen voor deze korte, praktische hulp gratis terecht bij spreekuren van de Formulieren Hulp van Welcom: op woensdagochtend in ’s-Heerenberg en op woensdagavond en vrijdagochtend in Didam. Alle spreekuren zijn op afspraak.

Wilt u meer weten over een van deze diensten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Welzijnslijn van Welcom via tel. (0316) 29 28 28 of kijk op de website van Iedereen Welcom.

Nee, niet alleen voor mensen met schulden. De financiële maatjes van Welcom zijn goed getrainde vrijwilligers die zijn aangesloten bij Schuldhulpmaatje Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat ze alleen helpen wanneer mensen schulden hebben. Een maatje kan ook helpen wanneer mensen door grote gebeurtenissen in hun leven wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer  een partner wegvalt en iemand opeens zelf de administratie moet gaan doen, of wanneer het inkomen opeens verandert door het verlies van een baan of een scheiding. Een maatje is dan een luisterend oor en helpt door samen weer overzicht te  creëren in de geldzaken.  Als er wel al schulden zijn kan een maatje ook daarbij helpen. 

Wilt u meer weten over een van deze diensten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Welzijnslijn van Welcom via tel. (0316) 29 28 28 of kijk op de website van Iedereen Welcom.