Voor sportclubs: Masterclass Ledenbinding

Ledenbinding is tijdens corona belangrijker gebleken dan ooit tevoren. Maar ledenbinding en -behoud is natuurlijk niet alleen actueel tijdens corona, maar ook na corona. Veel clubs stoppen heel veel energie in ledenwerving, maar leden langer behouden is ook een strategie om als club vitaal te blijven. Om sportclubs te ondersteunen om leden (langer) te binden organiseert Achterhoek in Beweging in samenwerking met welzijnsinstelling Welcom en de gemeente Montferland een online masterclass over ledenbinding.

Ik wil me aanmelden

Het voortbestaan van elke club is uiteindelijk afhankelijk van voldoende leden. De leden zijn de reden van het bestaan. Als club is het zaak om jullie huidige (en potentiële) leden in te laten zien wat jullie club te bieden heeft. Uit de Achterhoekse verenigingscoronamonitor blijkt gelukkig dat in Montferland relatief veel leden tijdens de coronacrisis hun club trouw zijn gebleven. Zo bleek uit de monitor dat het gemiddelde ledenaantal in Montferland slechts gering daalde van 234 in 2020 naar 231 in 2021.

Ondanks de relatief gunstig cijfers is het wel van belang om werk te blijven maken van ledenbinding. Hoe laat je als club aan jullie leden de meerwaarde van de club zien en wat kunnen jullie als sportclub doen om nieuwe leden te binden en bestaande leden te behouden? Het is iets waar veel clubs mee worstelen. Alles draait bij het oplossen van deze vraag om het vaststellen van het cadeau dat jullie de leden te bieden hebben. Als duidelijk is voor wie de activiteiten zijn, dan is het makkelijker om aan te sluiten bij de wensen van (nieuwe) leden.

In drie sessies gaat u samen met één of twee clubgenoten aan de slag hoe jullie meer leden aan jullie club kunnen binden. De online bijeenkomsten zijn op woensdag 30 juni (19.30-21.30 uur), woensdag 8 september (19.00-22.00 uur) en woensdag 6 oktober (19.00-22.00 uur).

Inhoud masterclass en docent

Na de online Masterclass Ledenbinding hebben jullie keuzes gemaakt over welke richting jullie op gaan en zijn de eerste echte stappen gezet om meer leden te behouden. Tijdens deze masterclass:

  • Gaan jullie aan de slag met kansen en knelpunten van jullie club;
  • Gaat u in gesprek met andere clubs die tegen vergelijkbare zaken aanlopen;
  • Leert u hoe u het aanbod van jullie club afstemt op de wensen van jullie doelgroep;

Silvia Bos verzorgt de trainingen. Silvia is een enthousiaste sport- en bewegingsprofessional, mentaal coach/ begeleider en positiviteitscoach. Meer informatie vind je op haar website www.silviaboscoaching.nl.  

Aanmelden

Het advies is om met 2 tot 3 personen per club deel te nemen. Zo is het voor jullie mogelijk om er direct samen mee aan de slag te gaan binnen jullie club. Aanmelden voor deze masterclass gaat via deze aanmeldlink. Deelname is gratis. Er zijn maar zes plekken voor clubs in de regio Achterhoek beschikbaar, dus meld jullie snel aan. De aanmeldingen gaan op volgorde van binnenkomst en vol is zoals altijd vol.

Als blijkt dat er veel meer interesse dan beschikbare plekken zijn, dan gaan we werken met een wachtlijst. Op basis van deze wachtlijst gaat Achterhoek in Beweging deze Masterclass Ledenbinding op een later moment nog een keer in de regio aanbieden. Als jullie onverhoopt toch niet deel kunnen nemen, meld jullie dan vroegtijdig af. Bij een no-show brengen we de deelnamekosten anders wel in rekening.

Meer informatie en individuele ondersteuning

Voor meer informatie over de Masterclass Ledenbinding neemt u contact op met Dennis Weijers via d.weijers@montferland.info of (0316) 291 327. Heeft u behoefte aan individueel advies over ledenbinding en -behoud voor jullie club? Guido Groendijk, verenigingsondersteuner bij Welcom, ondersteunt individuele vragen graag met advies en ondersteuning.  Hij is te bereiken via g.groenendijk@welcommail.nl of (06) 23 23 71 00.